Naprosto nepochopitelného činu se dopustila čerstvá matka loni 19. února. Svého bezbranného chlapečka, kterému v té době bylo šest týdnů, položila jen v tenkém body na promrzlou zem v Čiklově ulici v Praze 4. Teplota se v ten den pohybovala jen těsně nad nulou! Místo navíc clonily túje, takže na miminko nebylo vidět. „Neboť dítě spalo a nevydávalo žádné zvuky, počítala obžalovaná s tím, že na takto špatně dostupném místě a s ohledem na klimatické podmínky a nedostatečné oblečení může být nezletilému způsobena smrt podchlazením,“ uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Žena je nyní obžalovaná z pokusu o vraždu, za což jí hrozí až dvacetileté vězení nebo i výjimečný trest.

Miminko ale přece jen dostalo šanci na život - Čiklovou ulicí právě tentýž den totiž procházel podnikatel Filip Slovák (33), který si nebožátka na betonové podestě u vybydleného domu všimnul. Nejprve si podle svých slov nebyl jistý, jestli to není jen panenka, když se ale chlapeček pohnul, okamžitě ho vzal do náručí a utíkal s ním domů. Tam pak zavolal tísňovou linku. Nalezeného chlapce převzaly do péče pracovnice sociálně-právní ochrany dítěte, o svěření do péče požádala jeho babička.

Matka dítěte odmítla podle dřívějšího vyjádření kriminalistů na policii vypovídat. Žena podle detektivů odjela z Česka, policisté se ji snažili dopadnout v rámci mezinárodní spolupráce. Později se ji podařilo nalézt v Německu. Soud ji poslal do vazby, kde prozatím zůstává.

Filip Slovák popisuje osudný 19. únor 2018, kdy miminko nalezl:

Video
Video se připravuje ...

Cestou z práce našel Filip Slovák dítě. Jak vzpomíná na tento emotivní zážitek? Eva Fornálová

Fotogalerie
11 fotografií