Majda pochází z Bratislavy. V Brně žije už patnáct let. „Je velmi zkušená matka, odchovala už dva samce a dvě samice,“ řekl mluvčí zoo Michal Vaňáč. Otcem je samec Dred (7), pocházející z polské Lodže.

Velbloudí slečna přišla na svět hladce, během několika minut. Porod se obešel bez komplikací. Teď už mládě běžně skotačí ve výběhu. Největší radost ze slečny má prý mladá velbloudice Stella, které se konečně narodila kamarádka.

Nejnovější velbloudí přírůstek zatím v zoo nepojmenovali. „Nechystáme sice žádnou speciální anketu, ale kdyby někoho napadlo hezké jméno, může nám třeba napsat,“ vzkázal Vaňáč.

Dva tisíce let domestikovaní

V Brně chovají domestikovanou formu velblouda dvouhrbého, který zdomácněl ve 2. tisíciletí před naším letopočtem, zřejmě v Afghánistánu a Turkmenistánu. Na světě jich dnes žije kolem 1,5 milionu. Jejich divoké příbuzné, žijící dnes v počtu pouhých 950 jedinců v Mongolsku a Číně, někteří odborníci považují za samostatný druh.

Velbloud se v Brně narodil naposledy 22. června 2017. Byla to také samička, jmenuje se Fariha, a v současné době žije v Poznani.

VIDEO: Slůně Rudi z pražské zoo skáče do bazénu s vodou šipku!