Působivá panoramatická fotografie ze střechy radnice přitom není první velký zářez, který má Martin na svědomí. Američan, jenž žije v Praze již 20 let, ohromil už v roce 2009. Tehdy vytvořil největší panoramatickou fotografii světa z Žižkovské věže. O 9 let později znova zaznamenal krásy hlavního města.

Fotograf na střeše

Během rekonstrukce Staroměstské radnice v roce 2018 tři dny zachycoval Jeffrey Martin přednastaveným fotoaparátem hlavní město. Po mnoha hodinách spojování 7000 pořízených snímků vznikla 360° panoramatická fotografie. Po vyvolání byla obrovská!

V červnu 2018 nafocenou fotografii vystavili na Výstavišti v Holešovicích. Plátno bylo široké 3 metry a na výšku mělo 50 metrů. Muselo proto být uchyceno na speciální konstrukci, která tvořila kruh s průměrem 16 metrů kolem diváka.

Až za horizont

Kdyby člověk uměl létat a povznesl se nad střechy Prahy, byl by překvapený, jak je vše z ptačí perspektivy vlastně blízko. Kupříkladu ze Staroměstské radnice na konec Karlova mostu by urazil přibližně 895 metrů. Na vlak na pražské hlavní nádraží by „letěl“ 1,15 kilometrů. 

Z pražských fotbalových stadionů by pozorovatel zahlédl pouze světla Strahova, Julisky, Viktorie Žižkov a vlajky Letné, kde má svůj stánek fotbalový klub Sparta. Nejvzdálenější z viditelných klubů je Juliska, kde je doma Dukla. Vzdušnou čarou to je 3,6 kilometrů. Pouhým okem by z centra Prahy bylo možné dohlédnout například do Suchdolu, na věžičku proseckého kostela sv. Václava nebo na komín malešické spalovny.
Fotogalerie
16 fotografií