Řidič v důsledku zdravotní indispozice havaroval nedaleko Rakvic. Naši operátoři hned vyslali k pacientovi posádku s lékařem, na místě už resuscitovali hasiči,“ uvedla mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová.

Hromadná nehoda

S překážkou na silnici si ale neporadili řidiči několika kamionů, kteří hromadnou havárií úplně zablokovali dálnici ve směru na Břeclav. V tu dobu po ní jela i mladá rodina, která očekávala každým dnem příchod svého druhého potomka na svět. V autě cestovala s ještě ani ne dvouletou dcerou.

„Jeli jsme k babičce do Břeclavi, abychom byli blízko porodnice. Manželce bylo celý den špatně a měla poslíčky (známky porodu – pozn. red.). Když jsme viděli, co se na dálnici děje, krve by se v nás nedořezal,“ přiznal otec mladé rodiny.



Hrozil porod na dálnici

Rodina se snažila nepanikařit, nicméně poznámka jednoho řidiče kamionu, že tam mohou stát i šest hodin, způsobila své. „Nechtěli jsme způsobovat problémy, ale cítili jsme se hůř a hůř. Zavolal jsem proto raději na tísňovou linku,“ vysvětlil řidič.

K rodině záhy přijel inspektor provozu jihomoravské záchranky společně s hasiči se Židlochovic. Když zjistili, že porod ještě nezačal, vytvořili kolonu, na jejímž čele jeli hasiči s majákem, za nimi rodina a skupinu uzavíral dalším majákem zmíněný inspektor. Rodinu bylo potřeba co nejdříve dostat z dálnice.



Císařský řez

K porodu došlo i díky tomu až následně v břeclavské porodnici. „Stres to byl obrovský, ale teď máme krásnou dceru Emu, má 3,42 kilo a měří 50 centimetrů. Jelikož byla otočena pánevním koncem, musela být porozena císařským řezem,“ doplnil šťastný otec.

Záchranáři oceňují, že muž zavolal záchranku včas. „Ve stresu se velmi snadno mohlo stát, že by žena začala opravdu rodit. V tomto případě by byl porod mimo porodnici opravdu velmi nesnadný. Tatínek udělal to nejlepší, co mohl,“ pochválila muže mluvčí záchranky.



Vděčná rodina

Plni vděku jsou ale i rodiče malé Emy. „Obrovským způsobem si vážíme Vaší práce. Dlouho nás mrzelo, že jsme museli volat a plýtvali jsme Váš čas. Jsme velmi rádi, že jste nám pomohli. Kdovíjak by to dopadlo, kdybyste nás odtud nedostali. Moc děkujeme. Ema, Anna, Sylvie a Petr,“ poslali své díky záchranářům.

Na nečekaný porod v autě se nedávno připravovali jihomoravští policisté, zdravotníci se naopak museli vypořádat s agresivním otcem dítěte. Na extrémní situace se připravovali u Vyškova.