V praxi je běžné, že tam, kde by bylo potřeba, aby byli na místě nejdřív policisté, přijedou zdravotníci a naopak. Připravili jsme proto pro ně společný výcvik, který je má připravit na tyto extrémní situace,“ vysvětlila Hana Albrechtová, ředitelka ZZS Jihomoravského kraje.

O extrémy opravdu ve středu ve vojenském výcvikovém prostoru ve Vyškově nebyla nouze. Policisté například přijížděli k dopravní nehodě, v níž se napadali dva řidiči. Běžný zásah se policistům změnil v okamžiku, když zjistili, že v jednom z osobních aut je žena ve vysokém stupni těhotenství, která právě začala rodit.

Výbuch utrhl feťákům ruku

Utržená ruka, krvavé šrámy a spálené dlaně u skupiny narkomanů, kterým bouchla varna. To byl další z úkolů připravených pro policisty. Na místo dorazili jako první a před příjezdem zdravotníků, museli zajistit zraněným první pomoc.

„Jedná se o standardní situace, v níž jde o  záchranu lidského života. Policisté jsou někdy na místě dříve, než záchranka. Učíme je proto, jak v těchto situacích postupovat, aby dokázali co nejúčinněji pomoci,“ vysvětlil Leoš Tržil, ředitel Policie ČR Jihomoravského kraje.