Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Drama se šťastným koncem: Záchranáře uvěznila ledovka, holčička se narodila v sanitce

Autor: pal - 
30. listopadu 2018
21:45

Počasí dnes dalo záchranářům po celé republice pořádně zabrat. O silné příběhy nebylo nouze, zejména na Karlovarsku, kde byla situace s ledovkou kritická. Uvěznila i sanitku, která vezla rodící maminku. Do nemocnice to už záchranáři nestihli, dítě se narodilo v sanitce. Holčička i její maminka jsou v pořádku, informovali záchranáři Karlovarského kraje na svém Facebooku.

Záchranáři v Karlovarském kraji měli během pátku dvojnásobek výjezdů a už od rána apelovali na chodce i řidiče, aby pokud možno zůstali kvůli ledovce doma. Skutečné drama se začalo odehrávat kolem 7:30 hodin ráno. 

„Operátorka Naďa přijímá hovor a zjišťuje, jak může záchranka pomoci. Na druhém konci se ozve mužský hlas ‚Dobrý den, žena mi asi začala rodit, má kontrakce‘,“ popsali začátek příběhu záchranáři.

Situace nebyla podle záchranky v tu chvíli nijak dramatická. Mamince neodtekla plodová voda a kontrakce měla po pěti minutách. Řidič-záchranář Rosťa a záchranářka Jana na místo dorazili po 5 minutách od volání otce. Zdálo se, že maminku opět do nemocnice stihneme dovézt, byla to necelá půlhodinka,“ pokračuje příběh.

Jenže v polovině cesty zůstala sanitka zablokovaná na naprosto nesjízdné silnici. Miminko ale trvalo na tom, že chce přijít na svět, záchranáři proto zavolali druhou posádku i s lékařem. „Lékařka s řidičem vyjeli záchranářům pomoci, ale i oni zůstali zablokováni, tentokrát na sjezdu z dálnice. Maminka začala rodit a záchranářům tak nezbylo nic jiného, než miminko porodit v sanitním voze,“ píšou záchranáři.

Porod vedený záchranáři proběhl nakonec bezproblémově a na svět přišla zdravá holčička.  Operátorka linky 155 zvyklá pomáhat po telefonu zachraňovat životy sháněla sypač, aby nesjízdnou silnici ošetřil. Bylo totiž nutné maminku i miminko co nejrychleji dopravit do nemocnice. Přestože bylo o obě postaráno a holčička byla zabalena do termo-folie, nikdo nechtěl nic riskovat. Čekání se i přes rychlou odezvu ‚silničářů‘ protáhlo, ale holčičku i maminku jsme zdravé a v pořádku předali personálu nemocnice,“ uzavřeli příběh záchranáři.

zapisovatelka1 ( 1. prosince 2018 07:28 )

Maminka začala rodit a záchranářům tak nezbylo nic jiného, než miminko porodit v sanitním voze... to mě rozesmálo... Miminko zase porodili záchranáři...Úplně to vidím, maminka začala v sanitce rodit a v ten moment to za ni přebrali záchranáři, lehli vedle ní na záda, roztáhli nohy, začali dýchat mělce i hluboce a porodili miminko. Statečně! V sanitce! A jestli pak už mají záchranáři po porodu i mlíčko? Já vím, že je to jenom slovíčkaření, ale to dítě fakt od začátku do konce rodí maminka. A záchranářům patří dík za to, že jsou s ní, kdyby bylo potřeba... Hodně štěstí a zdraví všem, miminku obzvlášť!

DWEI ( 1. prosince 2018 06:45 )

Holčičce přejeme šťastný život Bude zajímavé asi vyplnit kolonku místo narození!

mak ( 1. prosince 2018 03:22 )

Takze doma by to bylo bezpečnější - sanitka klidne mohla zůstat u baráku. Jooo, porod vedeny zdravotníky.... Spis miminkem, co chtelo na svět, a nedalo si říct... A k čemu jsou takové posadky, kd eje doktor a zdravotnik, jedou k porodu, a když nastane II.doba porodní,volaji si druhou sanitku? To jako k čemu? Psychická podpora nebo co? A oni zdravotního privedli na svet miminko?? 🤣😂 Snad matka, ne? 🙄

elopapx ( 30. listopadu 2018 23:07 )

Zpráva, která zahřeje. Zdravotníci jsou pašáci. Rodičům i miminku hodně štěstí.

Zobrazit celou diskusi