Službě v řadách hasičů zasvětil Jan Odermatt téměř celý život. Příslušníkem hasičského sboru byl 24 let. Za sebou měl nesčetně zásahů při požárech, ale ten osudný, ze dne 14. února 2017 ve Zvoli, už byl nad jeho síly. Toho dne ve velmi časných ranních hodinách vzplála místní lakovna. Nejrůznější barvy, chemikálie a tlakové lahve brzy prostor proměnily v ohnivé peklo o rozměrech 70 x 15 metrů.

Mezi 40 jednotkami profesionálních a dobrovolných hasičů byl i člen radotínské hasičské stanice Jan Odermatt, který zasahoval uvnitř objektu. Podle Jana Procházky, který se pro Blesk.cz už dříve svěřil ohledně svých dvaadvacetiletých zkušeností mezi příslušníky HZS, šlo o požár, na který nikdy nezapomene. Právě kvůli ztrátě svého kolegy.

Hrdinou až do konce

Co přesně se tehdy stalo, není známo. Ví se, že se vydal zachránit pohřešovanou osobu, která měla v plamenech přebývat. A při tom se to stalo. Jana z ohnivého pekla vytáhli jeho kolegové ještě živého, ačkoliv se notně nadýchal zplodin.

17. únor 2019: Hasiči vzpomněli na svého tragicky zesnulého kolegu Jana Odermatta. Ten bohužel skonal při velkém požáru lakovny ve Zvoli v únoru 2017. Vzpomínka se konala v podobě pochodu z Radotína, kde Jan strávil celou svou služební kariéru, až do Zvole.
Autor: HZS Praha

„Z našeho vyšetřování zatím vyplývá, že neměl prázdný dýchací přístroj, takže mu vzduch nedošel. Je otázkou, jak se mohl nadýchat zplodin. Mohl působit nějaký mechanický vliv, masku si nějak poškodit. Nebo mohl upadnout... Nechci ale spekulovat,“ uvedl tehdy pro server Lidovky.cz šéf pražských hasičů Roman Hlinovský.

I přes okamžitou předlékařskou pomoc i rychlý převoz na anesteziologicko-resuscitační oddělení do Kladenské nemocnice následující den na svá zranění bohužel zemřel. Pro hasiče to byla veliká rána. Ztratili svého dlouholetého, oblíbeného a oddaného kolegu.

Státní vyznamenání

Jan Odermatt byl prvním pražským hasičem po 15 letech, který zemřel na následky zranění při plnění své služební povinnosti. I s ohledem na to, že se snažil zachránit jiný lidský život, rozhodl se mu ještě v roce 2017 prezident Miloš Zeman udělit státní vyznamenání – medaili Za hrdinství.

Vzpomínka nevybledla

O víkendu se za tragicky zesnulého kolegu konal pietní pochod pražských hasičů. Ten vedl symbolicky právě z Radotína, kde Jan odsloužil celých svých 24 let do služby, do osudné Zvole. Pochodu se zúčastnili jeho nejbližší kolegové, tak i ostatní příslušníci Hasičského záchranného sboru, pro které je dodnes těžké se s jeho úmrtím vyrovnat. „Jan Odermatt byl skvělý kolega a kamarád. Pro pražské hasiče je jeho odchod bolestnou ztrátou,“ uvedla před dvěma roky tehdejší mluvčí HZS hl. m. Prahy Pavlína Adamcová.

Fotogalerie
52 fotografií