Pro obrazy je podle vedení hlavního města nutné zajistit trvalou teplotu v rozmezí 18 až 20 stupňů Celsia, vlhkost 45 až 55 procent s minimálním denním výkyvem a správné nasvícení. Rovněž je nutné ochránit obrazy proti požáru i případné krádeži či poničení. S výjimkou zabezpečení podle vedení Prahy není v Krumlově nic z uvedeného k dispozici a zámek nemá ani odpovídající vytápění či chlazení.

Pokud Moravský Krumlov peníze v řádech desítek milionů získá, metropole bude pokračovat v jednání o vystavení obrazů. V Moravském Krumlově by byly obrazy vystaveny pouze po dobu zhruba pěti let.

Nabídka a případná dohoda má zmírnit několik let se táhnoucí spory mezi hlavním městem a Krumlovem. „Slovanská epopej patří mezi kulturní symboly této země. Hádat se a soudit kvůli ní je ostuda a nesmysl. Proto jsme začali se všemi stranami vstřícně jednat a já doufám, že brzy dojdeme k rozumnému řešení,“ uvedla pražská radní Hana Třeštíková (Praha Sobě).

Epopej v Lapidáriu?

Praha hledá vhodné místo pro epopej dlouhé roky. Ze zámku v Moravském Krumlově byla před volbami v roce 2010 převezena do Prahy. Plánována byla mimo jiné stavba nové budovy na Letné nebo na Těšnově. Jako zatím s poslední variantou přišlo minulé vedení Prahy, které schválilo, že obrazy umístí do plánované přístavby budovy Lapidária na Výstavišti. Připraven je projekt i se stavebním povolením.

Slovanskou epopej maloval Mucha na zámku Zbiroh od roku 1910 celkem 18 let. Tvoří jej 20 velkoplošných obrazů inspirovaných slovanskou mytologií a dějinami českého národa. Epopej je od roku 2010 zařazena na seznam kulturních památek.

O vlastnictví Slovanské epopeje se s Prahou soudí John Mucha, malířův příbuzný. Nedávno požádal o odložení dalšího projednávání sporu. Chce počkat na setkání s vedením Prahy, které je podle něj v současném složení k jednání týkajícím se budoucnosti a uložení kolekce pláten nakloněno.

Fotogalerie
28 fotografií