Největším překvapením na chystaných novinkách jsou připravovaná opatření k řešení smogové situace. Dopravní zátěži v centru Prahy, která v zimních měsících nepřispívá čistotě vzduchu, by podle náměstka primátora pro životní prostředí a infrastrukturu Petra Hlubučka (Spojené síly pro Prahu) mohlo pomoci MHD zdarma. To by platilo při smogové situaci jakéhokoli stupně, tedy i toho nejmírnějšího. Přemýšlí se také o zavedení několika dalších opatření.

„Budeme aktualizovat plán pro zlepšení ovzduší v Praze. Prověřujeme i zavedení nízkoemisních zón v Praze a zavedení mýtného,“ prozradil náměstek. Se zavedením nízkoemisních zón nesouhlasí náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě), podle nějž opatření omezuje lidi a nepřinese výrazné zlepšení.

Dalším opatřením, které magistrát připravuje, je doporučení pro firmy, aby zaměstnancům umožnily práci z domova. Ti by se tak nemuseli přepravovat po městě, nelákalo by je využívat automobil a chránili by svoje zdraví. 

Rozšíření zoo

Zoologická zahrada by se podle plánů města měla rozšířit o čtyři nové pavilony. Nejdříve by měl být dokončen Rákosův pavilon pro exotické ptáky. Na otevření podle Hlubučka čeká i expozice australské fauny, jež by se měla otevřít, až dorazí zvířata.

Novinkou bude pavilon Arktidy určený pro lední medvědy. Ze záplavového území se pak má přestěhovat pavilon goril do horní části areálu. Náměstek potvrdil, že o možných protipovodňových opatřeních v Zoologické zahradě v současnosti jedná s jejím ředitelem. Diskuze se vedou i o pozemcích za areálem, které vlastní Česká zemědělská univerzita a o jejichž část by se mohla rozšířit pražská zoo.

Botanickou zahradu čekají dvě významnější investice. První z nich by měla podle Petra Hlubučka ušetřit přibližně 4 miliony korun ročně: „Rostliny by se totiž zalévaly přímo z Vltavy a nikoliv z vodovodního řadu, jak je tomu nyní. Investice vyjde na 22 milionů korun, ale výrazně nám ušetří,“ řekl náměstek. Druhou investicí bude zahájení výstavby vstupního pavilonu za přibližně 20 milionů korun.

Airbnb

Ročně ztrácí Praha nemalé částky kvůli službám poskytujícím sdílené a krátkodobé ubytování turistům. Nejznámější z těchto služeb je airbnb, které je ochotné spolupracovat s magistrátem, uvedla radní Hana Kordová Marvanová (Spojené síly pro Prahu). Podle radní airbnb nabídlo možnost memoranda, podle něhož by společnost Praze posílala poplatky, které by jí měli platit poskytovatelé ubytování. „Bylo by nejlepší, kdyby vznikla spolupráce, poněvadž nemáme dost informací, po kom má Praha vymáhat poplatky. Velmi by to zjednodušilo administrativu a vybralo by se víc poplatků. Problémy v centru Prahy by se také mohly řešit ve spolupráci s airbnb,“ vysvětlovala radní.

Bydlení

Pražští radní také nastínili, jak by chtěli řešit problémy týkající se bydlení. V úvahu podle Hany Kordové Marvanové připadá návrat k družstevnímu bydlení. Institut plánování a rozvoje má podle ní vytipované pozemky, které vlastní město a na nichž by mohla vzniknout bytová výstavba. „V hlavním městě by tak byly pro jeho obyvatele tři druhy bydlení. Byty od developerů, obecní byty a družstevní byty,“ jmenuje možnosti Kordová Marvanová. Družstevní bydlení by mohlo fungovat tak, že by družstvo dostalo pozemek do nájmu od města a na něm by společnými prostředky postavilo bytový dům. O konkrétních návrzích se ale ještě podle Kordové-Marvanové bude jednat.

Pražské stavby

Opravy by se měla dočkat i dlouhodobě poškozená terasa na Budějovické. Ta byla v lednu minulého roku do října uzavřená. V únoru 2019 má být podle radního Jana Chabra (Spojené síly pro Prahu) hotový projekt rekonstrukce a se samotnou stavbou by se mohlo začít v létě. Rekonstrukce by se mohl dočkat i plavecký bazén Šutka v Praze 8. Podle radního by si zasloužil opravu, vzniknout by mohlo i lepší zázemí pro návštěvníky včetně šaten, občerstvení a dalších služeb.

Brzy by měla být hotová i první fáze rekonstrukce obou Náplavek a připravujeme se na druhou etapu. „Minulé vedení magistrátu počítalo s velkými finančními náklady. My se budeme snažit provést projekt levněji a v menším rozsahu. To znamená, že kupříkladu místo pěti venkovních bazénů bude třeba jeden,“ prozradil pro Blesk.cz radní a ještě dodal, že Praha nyní bude hledat provozovatele do prosklených prostor na Rašínově nábřeží.

Zavřené terasy a nadchod na Budějovické.
Autor: Daniel Vitouš

Trojský pivovar

Na stole zůstává i možnost odkupu bývalého Trojského pivovaru. Objekt chtělo získat i minulé vedení magistrátu, ale částka, kterou požadovali vlastníci, byla příliš vysoká: „Majitelé požadovali 105 milionů korun, město nabízelo 75 milionů. Je to natolik významná stavba, že bychom chtěli s majiteli znova promluvit, jestli by nebyla nějaká cesta, aby ho získalo hlavní město. Jedná se také o variantě, že by byl zakoupen z přebytků Obecního domu,“ prozradil náměstek Hlubuček (Spojené síly pro Prahu).

Nejdůležitější most Prahy by se měl dočkat rekonstrukce. Podle Jana Chabra (spojené síly pro Prahu), předsedy komise pro kulturu, se mají vyměnit určité poškozené kvádry: „V současnosti se hledá lom, z něhož by pocházely kameny na opravu špatných kvádrů z Karlova mostu. Karlův most je připravený k opravě, kdy ale oprava začne, není jasné. Mezi odborníky panuje neshoda, které roční obodobí je k tomu nejlepší,“ sdělil Wolf. Rekonstrukce by se týkala 16 oblouků. 

Fotogalerie
7 fotografií