Jan Štern (35) je novopečený pražský noční starosta. Narodil se v Praze, má magisterský titul z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a k této pozici ho podle jeho slov dovedla zkušenost z několika kulturních center, která spoluzakládal a spoluprovozoval - Containall na Malé Straně a Stalin v Letenských sadech. Za úkol má nyní spolu s komisí, již rada také schválila, kultivovat noční život v Praze. Jaká opatření hodlají zavést? O tom promluvil v rozhovoru pro Blesk.cz.

Blesk.cz: Na Stalinu, nezávislé scéně v Praze 7, který jste provozoval, se konají venkovní koncerty, promítání, výstavy. Měli jste nějaké konkrétní problémy s nočním životem a hlukem?

Jan Štern: Snažili jsme se těmto problémům vyhýbat. Nyní už tam nepracuji a vykonávám pouze funkci nočního starosty, ale tehdy jsme přijímali různá opatření, aby bylo všechno v pořádku. Co bylo pro nás vždycky obtížné, bylo přesvědčit dotčené úřady o tom, že to, co chceme dělat, je v pořádku. Vždy to byly lehce atypické projekty a my je museli přesvědčit, že to není něco, co by nebylo možné povolit.

Co vy a noční život? Chodíte ještě doteď někam pařit?

Jako každý v Praze jdu rád ven a rád se napiji. Uvědomuji si, že noční život má mnoho rovin.

Stalo se vám, že jste při některém z nočních tahů musel být umravňován policií?

Určitě ne. (smích) Byl jsem třeba několikrát v klubu, kam přijela policie po stížnostech na hluk. Ale co si vzpomínám, tak jsem nikdy nebyl takto perzekuovaný nebo předmětem kontroly. 

Pražané často argumentují tím, že strůjci hluku v centru jsou především turisté, kteří do Prahy jezdí za zábavou. Zažil jste noční tah s turisty nebo kamarády ze zahraničí po Praze?

Tah úplně ne. Snažil jsem se svým kamarádům ze zahraničí ukázat Prahu jako živé město. Město, kde to v noci žije a má v noci, co nabídnout. Organizované tahy jsou pak podle mě nositelem řady problémů a chápu, že to Pražané nevidí rádi.

Co se chystá?

Jaká opatření tedy v rámci své nové funkce hodláte zavádět?

Ulevit občanům Prahy a potlačit negativní jevy. Nemyslím si, že je realistické slibovat, že se zavede jedno opatření a jako mávnutím proutku vyřeší ten problém. Má to mnoho rovin a já věřím v to, že pozitivní změnu přinese souhra více opatření.

Hlavní město má svého nového starostu do nocí. Do funkce byl jmenovaný Jan Štern.
Autor: Blesk:Michal Protivansky/CNC

Můžete ta opatření jmenovat?

Po minulém vedení magistrátu jsme zdědili návrh vyhlášky, která by upravovala otevírací dobu pro hostinské podniky. Na konci března by se to mělo řešit. Teprve uvidíme, jaká bude její výsledná podoba. Dalším opatřením je jednání s městskou policií o navýšení přítomnosti strážníků v nejvytíženějších lokalitách, jako je Dlouhá ulice.

Určitě bychom chtěli zapojit samotné provozovatele podniků do udržování pořádku nejenom uvnitř, ale i před nimi. Zčásti i kvůli protikuřáckému zákonu, kdy lidé chodí před podnik. Z toho důvodu je potřeba, aby provozovatelé přejali část zodpovědnosti za své hosty. Třetí krok je využití turistické karty, což je projekt, díky němuž získají cizinci různé slevy a usnadní jim pobyt v Praze.

Pověst Prahy

Jak by tato karta mohla pomoci?

Součástí je i aplikace, díky níž se nám vytvoří komunikační kanál. Spousta věcí, co se tu v noci totiž dějí, plynou z neinformovanosti zahraničních návštěvníků. Věřím tomu, že velká část z nich, když s nimi budeme správně komunikovat, si uvědomí, že to není v pořádku a že v centru žijí lidi.

Jakou má podle Vás Praha pověst mezi mladými lidmi v Evropě?

Má pověst města, kde je levný alkohol, dá se dobře pařit, kde je to ideální místo pro rozlučku se svobodou a podobně. Pro Prahu to není ideální stav a chceme image Prahy měnit.

Výlet do Amsterodamu

Vraťme se ke konkrétním opatřením. Nemyslíte si, že by regulace otevírací doby v centru donutila turisty přesunout se do dalších městských částí a vznikl by další problém?

Tohle je jeden ze silných argumentů a je to tak. Určitě to hrozí, ale opakuji, že se o vyhlášce teprve jedná. Nicméně rozptýlení turistů nemusí být nutně rozšíření toho problému. V tuto chvíli je městské centrum strašně přetížené z hlediska nočního života a je to nad kapacitu, která se dá zvládat. Pokud by se nám podařilo lidi, kteří se chtějí bavit, přesměrovat do neobydlených oblastí, tak by to mohlo mít pozitivní efekt.

Praha má problém s nočním životem v centru.
Autor: Jan Šibík / Reflex

Dozvěděl jsem se, že plánujete i stáž v Amsterodamu. Je to pravda?

Ano, jedu na konci týdne do Amsterodamu a mám tam domluvenou schůzku s nočním starostou. Tato funkce tam funguje již řadu let a jejich noční starosta je braný jako vzor. Amsterodam má s Prahou mnoho společného. Jezdí tam turisté za noční zábavou, centrum je přetížené, takže čelí podobným problémům, proto je pro nás dobrým zdrojem inspirace. Další cesta by mohla být za nočním starostou do Budapešti.

Podívejte se na celý rozhovor s nočním starostou Janem Šternem. Dozvíte se kupříkladu o jeho nočním programu v Amsterodamu:

ODS označila pozici nočního starosty za zbytečnou. Argumentuje tím, že jeho kompetence se překrývá s agendou radního pro bezpečnost. Co si o tom myslíte?

Smysl této pozice se nevyčerpává pouze starostí o nerušení nočního klidu. Těch témat, která zastřešuje nebo koordinuje, je celá řada a přesahují jednotlivé tradiční oblasti, jako je bezpečnost, kultura a podobně. Hlavní přínos je, že uvidíme, jak ty věci spolu souvisí a budeme je moci koordinovat. Inspirujeme se i v zahraničí, kde to funguje. Navíc noční starosta nejsem jenom já. Je to i komise pro noční život, kde sedí zástupci aktérů, kterých se noční život týká.

Fotogalerie
7 fotografií