Poslední rozloučení s režisérem Tří oříšků pro Popelku a řady dalších kultovních pohádek a komedií se koná dnes ve 12 hodin ve Velké obřadní síni strašnického krematoria v Praze.

„Necítím se ve své kůži, že tam za nás za všechny budu mluvit pouze já. Bude to už ale můj třetí pohřeb, kde mám proslov, tak snad to zvládnu. No ale zrovna ten Vašek, vážně cítím velkou zodpovědnost,“ netajil před Bleskem Zelenka, který se s Vorlíčkem znal už ze studií.

„Měli jsme k sobě velice blízko, a proto, když zemřel, mi to okamžitě telefonovala jeho dcera Kateřina. S prosbou, abych tu smutnou zprávu veřejnosti sdělil já,” prozradil režisér. Když tak učinil, Vorlíčkova dcera vznesla ještě jednu prosbu – zda by také nepromluvil na tatínkově pohřbu. Zelenka ochotně souhlasil, netušil ovšem, že bude mluvit jako jediný! To se dozvěděl až z třetího telefonátu, kdy mu Kateřina sdělila, že pohřeb bude trvat pouhých dvacet minut, tudíž nedojde ani na její řeč.

„Dvacet minut na rozloučení se slavným Václavem Vorlíčkem? To je tristní! Někde se musela stát chyba. Měla to být hodina. Vždyť toto nebude běžný pohřeb. Za tuhle malou chvilku se s Vaškem nestačí rozloučit ani kamarádi a kolegové, natož diváci, kteří milují jeho filmy,” přemítá Zelenka.

Režisér předpokládá, že obřadní síň bude praskat ve švech a venku se budou mačkat lidé. Budou se chtít před rakví velkého režiséra také poklonit a vzdát mu hold. „A mělo by jim to být umožněno. Nedokážu si to vůbec představit. Všichni slavní mají většinou hodinu. Třeba takový Karel Svoboda měl v obřadní síni hodinu a přišlo tolik lidí, fanoušků, že i dvě hodiny by bylo málo,” připomněl Zelenka, který je přesvědčen, že režisér Popelky ve Strašnicích způsobí stejný poprask jako autor její hudby...

Od Vánoc tušil, že je zle...

Václav Vorlíček pozorně sledoval práci Zdeňka Zelenky už od jeho studií. „Vážil jsem si velice jeho názoru a jsem pyšný na to, že se třeba Vaškovi moc líbila Nesmrtelná teta,“ řekl Blesku Zelenka, který slavného režiséra naposledy viděl v říjnu na premiéře svého muzikálu Doktor Ox v Divadle Hybernia. „Věděl jsem od Vaška, že je nemocný. Když jsem ho na premiéře ale viděl, tak jsem se zhrozil, jak pohubl a sešel...“ posteskl si režisér.

S Vorlíčkem prý celá léta chodili poklábosit při skleničce vína, od onoho října se ale sedánek nekonal. „Volali jsme si kolem Vánoc a tam už mi bylo jasné, že je zle. Už se s ním nedalo moc mluvit, už si nepamatoval a byl popletený,“ dodal Zelenka.

VIDEO: Tajemství Václava Vorlíčka (†88): Jaké své filmy neměl rád a proč?

Video
Video se připravuje ...

Tajemství Václava Vorlíčka (†88): Jaké své filmy neměl rád a proč? Blesk TV

 

Fotogalerie
143 fotografií