„Dopřejme mu konečně zasloužený klid,“ pokračovala »česká Brigitte Bardotová« s tím, že Vorlíčkovi ze srdce vděčí za oslnivou, byť krátkou kariéru. Byl to totiž právě snímek Kdo chce zabít Jessii?, který v roce 1966 z mladičké prodavačky ze železářství  U Rotta učinil ze dne na den megahvězdu. A otevřel jí dveře do světa, které skončily až v Hollywoodu, kde Olina klofla milence zpěvačky a herečky Barbry Streisandové (76) a mocného filmového prezidenta Johna Calleyho (†81) pojala nakonec za manžela.

V nejlepším se má přestat

A byl to opět pan režisér Vorlíček, kdo ji před deseti lety přemlouval, aby se vrátila před kameru. „Zavolal mi a pozval na schůzku. Tušila jsem, oč mu asi půjde. Protože to byl ale zrovna on, souhlasila jsem. Pamatuju, že jsme pili víno a on mě celou dobu přesvědčoval, ať ještě vlezu před kameru, že by měl nápad,“ vzpomínala Schoberová, která si naposledy zahrála v roce 1983 v koprodukčním československo-bulharském filmu Vrak režiséra Ivo Tomana (†70). Jelikož se už ale dávno rozhodla, že v nejlepším se má přestat, ani Vorlíček ji nezlomil. „Dohodli jsme se, že mi zavolá, ale já už stejně věděla, že už opravdu nechci,“ přiznala Olina po letech.

Nikam už nechodím

Na poslední rozloučení s režisérem Václavem Vorlíčkem, která se koná v úterý v pravé poledne ve strašnickém krematoriu, se nechystá. „Nechodím na pohřby, tak jako nechodím už nikam...“ poznamenala bývalá herečka. „Na pana režiséra Vorlíčka ale budu vždycky vzpomínat v tom nejlepším,“ dodala hvězda jeho filmových komedií.

Jak to viděl režisér...

„Řekl jsem jí, že by bylo fajn, kdyby o sobě nechala něco natočit. To ji nadzvihlo málem ze židle, nechtěla o tom ani slyšet. Řekli jsme si ale, že si zavoláme,“ komentoval schůzku s Olinou v roce 2013 pro Aha! Václav Vorlíček. „Já jí potom volám z mobilu, nebere. Z pevné linky, nebere. Tak jsem si kvůli ní koupil i jinou sim kartu, abych ji ošálil. To mi to zvedla. Jakmile mě ale slyšela, zděsila se, řekla, že točit i fotit ani náhodou a položila,“ pokračoval režisér. „Samozřejmě, že má už vrásky, pořád je ale krásná a z jejího obličeje, z těch rysů, se zračí jasně, že to byla opravdová nádherná ženská. Nerozumím jí,“ dodal tehdy zklamaně.

Přeobsadil kvůli ní i Vosku

Olga Schoberová si také moc dobře pamatuje, jak za ni Václav Vorlíček bojoval, když ji slovutný herec Václav Voska (†63) nechtěl ve filmu Kdo chce zabít Jessie? jen proto, že nebyla herečka, ale »pouhá« prodavačka. Nakonec režisér raději neobsadil Vosku, který měl hrát hlavní mužskou roli, a vybral si Jiřího Sováka (†79).

 

Fotogalerie
37 fotografií