Vorlíčkovi, který zemřel v úterý večer v pražské Nemocnici Pod Petřínem na rakovinu plic, stála Šafránková před kamerou v legendárních Třech oříškách pro Popelku a ve filmové komedii Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách. „To je ale tak obrovská ztráta! Tohle je mi opravdu tak moc líto...“ vypadlo hned z herečky, když ji Blesk zastihl telefonem při obědě. „Jsem moc ráda, že jsem s ním před několika dny ještě mluvila. Že jsem to stihla...“ pokračovala Šafránková.

Nemoc tajil

Na to, že je na tom režisér moc špatně, ji prý upozornili přátelé. „Říkali, že je nemocný a že už je to snad v poslední fázi, tak jsem mu hned volala. Bezvadně jsme si popovídali o všem možném. O nemoci nepadlo ale ani slovo! Nesvěřil se mi, ani si na nic nepostěžoval. Ale pravda, bylo už hodně znát, že na tom není dobře,“ svěřila se herečka.

Aniž by věděla anebo jen tušila, že je Vorlíček v nemocnici a co se s ním děje, tak zrovna v úterý večer na něho intenzivně myslela. „No ano, bylo to v úterý večer, když jsem ho najednou měla před očima a myslela jsem na něho! Dokonce jsem si říkala, že mu musím zase zavolat,“ konstatovala herečka smutně. U srdce ji ale může hřát pocit, že její nedávný telefonát mu způsobil zjevně poslední velkou radost v životě.

Byla jsem zvíře

Šafránkové totiž přes čtyři desítky let neřekl jinak než »moje Popelka«. Libuše měla Vorlíčka také velmi ráda a obrovsky ho ctila. „Měl všechno, co jsem potřebovala. A já zase měla všechno, co potřeboval on. Byli jsme skvěle sehraná dvojka,“ zavzpomínala herečka. „On byl muž s mozkem a pevnou rukou, což jsem já velice potřebovala. A já v sobě měla zase tu spontánnost, kterou potřeboval on. Byla jsem to zvíře, které on krotil a vypouštěl z klece,“ dodala herečka smutným hlasem.

Ctižádost: Bavit!

Václav Vorlíček vystudoval režii na FAMU, kde později sám působil jako pedagog. V barrandovském studiu se z pozice pomocného režiséra vypracoval až k samostatnému debutu, jímž se stala dětská detektivka Případ Lupínek.

Klíčový význam mělo jeho setkání se scenáristou Milošem Macourkem (†75). Seznámili se ve vlaku cestou na zlínský festival a vytvořili osvědčený tandem žánru na pomezí komedie a fantasy. Průlom znamenala už parodie na komiksové seriály Kdo chce zabít Jessii? z roku 1966. Snímek s neodolatelnou Olgou Schoberovou (tehdy 23) okouzlil i zahraniční festivaly včetně Terstu, kde poté bodovaly také další Vorlíčkovy komedie Pane, vy jste vdova či Dívka na koštěti. Dokonce se chystala jeho americká verze, ovšem projekt skončil příjezdem ruských tanků v roce 1968! „Nikdy jsem neměl jinou ctižádost než bavit,“ říkával tvůrce filmových komedií a pohádek.


Bez cigarety ani ránu

Zdraví Vorlíčka trápilo od podzimu 2017. Na začátku roku 2018 mu lékaři našli rakovinový nádor na plicích. Režisér byl od mládí silný kuřák a svou oblíbenou značku anglických cigaret, které se prodávají jen na několika místech v Praze, si neodpíral ani po drsné diagnóze. „Myslím, že už je to jedno,“ říkával svým oblíbeným suchým humorem.

Nechtěl, aby se o jeho nemoci vědělo veřejně, proto i ozařování podstupoval tajně v ostravské nemocnici. Když ho tam někdo viděl, vymlouval se na banální zákrok. I přátelům si stěžoval jen na stárnoucí klouby a slábnoucí zrak.

Z Ostravy ho pustili domů do Prahy, kde se o něj staraly dcery. Loni v květnu ještě zahájil výstavu českého filmu v galerii Tančícího domu a další měsíc oslavil své 88. narozeniny na zámku v Horšovském Týně, kde po něm pojmenovali kino. Osobně také v říjnu asistoval u uvedení pohádkové show Tři oříšky pro Popelku v Kongresovém centru, která ovšem kvůli finančním problémům producentů přežila jen tři měsíce...