Petr Svojtka sváděl ve filmu nejen Malou mořskou vílu, ale byl přitažlivý pro své kolegyně i v civilu. Jeho životními partnerkami byly postupně Kateřina Macháčková a Jana Boušková, dnes manželka Václava Vydry.

Právě Jana, matka jejich společného syna Honzy, se Petra v noci 9. května 1982 už nedočkala. Nadějný herec zahynul pod tramvají. Na vině byl nejspíš alkohol, který oslabil už tak nepříliš vyvinutý pud sebezáchovy. Herec si totiž zvyšoval rád hladinu adrenalinu v krvi tím, že si sedal na oj mezi jedoucími vozy tramvaje. Podivná zábava se mu v onen májový den stala osudnou.

Svojtka pobyl pár hodin v divadelním baru Národního divadla a pak vyrazil na nejbližší noční tramvaj do Spálené ulice. Do konce jeho života zbývalo jen pár minut, které ale dnes už nikdo nezmapuje. Zřejmě si opět „nastoupil“ na oj, ale svezl se jen kousek... Na opuštěné ulici si hercova těla všiml až náhodně projíždějící taxikář.

Okamžitá identifikace byla ovšem vzhledem k devastaci zcela nemožná, pomohly až nalezené osobní doklady. Inkriminovaná tramvaj, která nezaviněně způsobila konec hercova života, byla nalezena až za dvě hodiny. Řidič neměl o tragédii nejmenší tušení. Když se dozvěděl, co se stalo, omdlel.

Jak vypadalo první vzplanutí Jany Bouškové? Podívejte se na video!

Video
Video se připravuje ...

1. máj SPECIÁL: Neuvěříte, k čemu přirovnal Janu Bouškovou první ctitel! Kristýna Léblová, Lukáš Červený

Fotogalerie
15 fotografií