Byl to totiž právě režisér Vorlíček, kdo z Pavla Trávníčka udělal hvězdu díky tomu, že ho obsadil do role prince v pohádce Popelka.

„Ano, jemu vděčím za to, že jsem hvězda a že díky Popelce tu budu navždy. Často jsme se setkávali na zámku Moritzburg, kde se pohádka natáčela, a on říkal: ‚Pavle, my už jsme jak rodina, vždyť se známe celý život.‘ A měl pravdu, vždyť mi tehdy bylo 23 let. Naposledy jsme se potkali na premiéře muzikálu Popelka. Těžko už se mu chodilo, ale svůj sarkastický humor ho neopouštěl. Je mi to moc líto, byl to opravu legendární režisér,“ řekl Blesk.cz Trávníček.

Také herečka Mahulena Bočanová (51), které Vorlíček svěřil hlavní roli v pohádce Kouzelný měšec, o jeho náhlém skonu netušila. Bylo poznat, že představitelka čarodějnice Bludimíry je z této informace v šoku.

„Pan režisér Václav Vorlíček byl obrovská osobnost a obrovská duše,“ prohlásila. „My všichni jsme na jeho pohádkách vyrostli, na té jeho poetice... Takhle na něj musíme vzpomínat, a pak vlastně nikdy nezemře,“ dodala pohnutým hlasem.

Na režiséra zavzpomínala i herečka Jiřina Bohdalová, která hrála v jeho pohádkách Kouzelný měšec, Jezerní královna nebo Pták Ohnivák. 

Strašně mě to zasáhlo, podobně jako s Luďkem Munzarem, vždyť jsou to všechno vlastně spolužáci. S Vorlíčkem jsem točila už jeho první, ještě studentský film Direktiva, pak byl zase jedním z prvních, kdo mě obsazoval, byli jsme celoživotní kamarádi. A i když už byl nemocný, do poslední chvíle věřil, že ještě bude točit, tak svou práci miloval. Dívám se na naše fotografie z karlovarského festivalu a myslím na něj.“

Jan Hrušínský, který hrál hlavní roli v Dívce na koštěti, také zavzpomínal. „Už to vím. Ta zpráva je velmi čerstvá, nevím, co na to říct. S panem Vorlíčkem jsme se znali téměř 60 let, v roce 1971 mi dal mou první hlavní roli a od té doby jsme spolu hodně točili. Myslím, že Vorlíčkovy filmy tady s námi budou pořád a třeba na komedii Pane, vy jste vdova! diváci nikdy nezapomenou,“ řekl Blesku Jan Hrušínský. 

„Přátelili jsme se dlouhá léta. Když jsem se hlásil na FAMU, seděl v přijímací komisi, pak jsme spolu pět let učili: on jako vedoucí ročníku, já coby odborný asistent,“ zavzpomínal pro iDnes.cz na slavného režiséra jeho mladší kolega Zdeněk Zelenka. „Spojovala nás nejen profese, ale také smysl pro humor a láska k dobrému vínu. Cenil jsem si toho, že nevynechal snad jedinou projekci mých titulů, práci svých studentů vždycky sledoval. O to víc mě zpráva o jeho smrti zaskočila, i když nemohu říci, že jsem ji nečekal, jeho zdravotní stav jsem znal,“ dodal.

 „Já jsem se s ním poprvé setkala při kamerových zkouškách na Saxanu, kdy ostatnímu štábu řekl, že já se mám točit pouze zprava, že tam mám hezčí profil. A to se mi hodí dodneška, protože jsem zjistila, že měl pravdu. Měl takový trošku pichlavý smysl pro humor, ale nikdy nikoho neurážel, bylo to spíš takové rošťácké, roztomilé,“ vzpomíná filmová Saxana Petra Černocká.

Na zesnulého režiséra zavzpomínal pro Expres.cz i dabér a herec Jan Přeučil: „To je velmi smutná zpráva, vůbec jsem to nevěděl, ale jsem rád, že jsme mohli být přátelé. Já jsem ho přitom nedávno potkal a nevypadal nemocně, byl v dobré kondici, ale bohužel tam prostě každý musíme. Byl to velký profesionál, choval se k lidem s úctou.

Svou vzpomínku na věhlasného umělce sdílel na sociální síti také kanadský kreslíř Kurt van der Basch, který spolupracoval na scénáři StarWars. „S legendárním režisérem Václavem Vorlíčkem jsem jel v roce 2017 autem na MFF Junior Fest. Celé dvě hodiny jsem se na něj styděl promluvit a vůbec jsem se neodvažoval požádat ho o fotku, takže jsem někoho poprosil, aby nás vyfotil, když jsem si nenápadně stoupl za něj. Odpočívejte v pokoji,“ napsal na instagramu a přidal i snímek, o němž mluvil.

Na zesnulého režiséra vzpomíná i Vítězslav Jandák. „Vašek Vorlíček byl zvláštní člověk, velký režisér, který se upsal srandě. Všichni velikáni chtějí většinou točit velká dramata. On ne, přestože mu skromnost nebyla právě vlastní. Byl to gigant a všechen talent vrazil do srandy. Ta je dneska nedostatkové zboží. Doba, v níž Vorlíček točil, byla o pocitech, dnes jsme všichni účetní a přepočítáváme, lidi se spíš posmívají, než upřímně smějou.

Nad úmrtím režiséra smutní i Ivana Andrlová. „Je mi to moc líto. Naposledy jsme se viděli loni v létě v Horšovském Týně, když tam po něm pojmenovávali kino. Netušila jsem, že to bude naposledy...“

„Úplně mě mrazí, Václav Vorlíček prý zemřel v Nemocnici pod Petřínem a já tam zrovna dneska ráno byla na »cétéčku«! Měla jsem ho moc ráda, točila jsem s ním například komedii Což takhle dát si špenát a seriál Arabela. S Dívkou na koštěti jsme byli společně v Káhiře na filmovém festivalu, to jsem byla poprvé v životě v Egyptě,“ uvedla Jaroslava Obermaierová, když se dozvěděla o režisérově úmrtí.

Smrt kolegy z branže zaskočila i další české režiséry. „Václav byl vstřícný nejen ke mně, ale ke všem kolegům z branže. Vyrostli jsme na jeho filmech, ve kterých přišel s novými trikovými kouzly. V době, kdy neměl k dispozici dnešní techniku, přicházel s novátorskými věcmi, byl to moderní režisér,“ uvedl Filip Renč.


Na sociálních sítích už vzdali Vorlíčkovi hold i dvě herečky z jeho pohádek. V pondělí večer sdílela společnou fotku představitelka Xenie z Arabely Dáda Patrasová (62). „Milý Václave, děkuji za všechno,“ napsala stručně.

„Václav Vorlíček, legenda. Ze srdce Vám děkuji za uvedení do filmového světa. Byl jste můj první filmový režisér a vždycky budete! Na Váš humor, přízeň a klid nikdy nezapomenu,“ rozesmutnila se také Jitka Schneiderová (45), kterou si režisér vybral do role princezny Odetty v Jezerní královně.

Ovšem na režiséra vzpomněly i další osobnosti. Například představitel Tonyho z Ulice Ondřej Volejník (43). „Miluju jeho filmy a seriály a dodnes se na ně rád dívám. Děkuju, pane Vorlíčku, byl jste zásadní součástí mýho dětství, když se na vaše filmy dívám teď, jako bych se tam vracel,“ napsal herec z Divadla Pod Palmovkou na svém instagramu. „Tak jsem si dnes ráno přečetla velmi smutnou zprávu, že odešel pan Václav Vorlíček... je mi to líto, PANE REŽISÉRE. Jste genialní, děkujeme za úžasné filmy! Co film, to perla...Upřímnou soustrast všem blízkým,“ rozněžnila se na sociální síti Monika Absolonová (42).

VIDEO: Václav Vorlíček o své biografii: Vzpomíná, jak ho zlobil Menšík!

Video
Video se připravuje ...

Václav Vorlíček o své biografii: Vzpomíná, jak ho zlobil Menšík! David Turek, Aleš Brunclík

Fotogalerie
32 fotografií