„Volali nám z krematoria. Došli prý k závěru, že se přijde s tátou rozloučit strašně moc lidí a že mají strach, aby byla obřadní síň vyklizena a připravena na další pohřeb včas. Tudíž že nám dávají na rozloučení, oproti původnímu plánu, maximálně dvacet minut,“ řekla Blesku režisérova starší dcera Kateřina (66).

Jak to tak tedy vypadá, smuteční proslov ve Velké obřadní síni strašnického krematoria v úterý v pravé poledne pronese pouze režisér a Vorlíčkův přítel Zdeněk Zelenka (64). Na další vzpomínky kolegů čas už nezbude. „Tak mrzí nás to. Na druhou stranu si říkáme, že dlouhý pohřeb může lidi také obtěžovat. Tak možná je to dobře,“ přemítá režisérova dcera.

Někde se ale podle všeho musela stát chyba. Krematorium má zapsaného režiséra Vorlíčka jako běžný pohřeb, tedy třicetiminutový. Objednán měl ale hodinový, tak jak se to dělává u velkých osobností. Přeobjednat rozloučení už však nepřipadalo v úvahu. „Parte jsme nerozesílali, nemáme adresy na tátovy kolegy a kamarády. Počítali jsme s tím, že se všichni o rozloučení dozvědí prostřednictvím médií. A to se také stalo, takže už s tím nemůžeme nic dělat,“ míní Kateřina.

„Je to určitě strašná škoda, protože zrovna Václav Vorlíček by si zasloužil rozloučení velké,“ podotkl režisér Zelenka. Podle informací Blesku by měly zaznít tři skladby z Vorlíčkova filmového díla a jako poslední by režiséra »tam nahoru« měla vyprovodit legendární píseň Kdepak ty ptáčku hnízdo máš z pohádky Tři oříšky pro Popelku.

VIDEO: Václav Vorlíček (†88) před smrtí sepsal vzpomínky: Kteří herci ho zlobili?

Video
Video se připravuje ...

Václav Vorlíček (†88) před smrtí sepsal vzpomínky: Kteří herci ho zlobili? David Turek, Aleš Brunclík

Fotogalerie
60 fotografií