Na náročné podmínky režisér vzpomínal ve své biografii Pane, vy jste režisér. „Na Šumavě napadaly doslova peřiny sněhu. Najednou ho bylo ale příliš. Když jsme točili první setkání prince a Popelky na louce u lesa, museli jsme celý štáb včetně kostymérek poprosit, aby nám husím pochodem v závějích vyšlapal cestičky. Pěkně jsme je vydupávali, až jsme měli boty úplně promáčené. Cestičkami pak elegantně běhali herci, jinak by nepohádkově zapadli a nemohli se ani hnout. Krajina musela zůstat pro kameru neporušená, ani naše prošlapané pěšinky nesměly být vidět,“ prozradil režisér, který zemřel v úterý 5. února.

 „Mně osobně natáčení v zimě vyprovokovalo žlučníkové kameny a musel jsem na operaci. Dostal jsem koliku a lékařský zásah byl nezbytný,“ dodával suše. Užili si prý ale i Libuše Šafránková s Pavlem Trávničkem, a to zejména při závěrečném uhánění za horizont. „Měl tam na ně někdo čekat s čajem a dekami a zabalit je, ale na to jsme zapomněli. Chudáci jeli tak dlouho, až jim to přišlo podezřelé. A to ještě měli nakázáno, že se nesmějí vracet stejnou stopou, aby nám nerozdupali sníh pro opakování záběru. Museli to celé objíždět. Byli zmrzlí jako preclíci, Libuška i Pavel, sotva mluvili,“ směje se Vorlíček ve své vzpomínkové knize.

Vorlíček byl přitom na režii Popelky až třetí adept. „Přede mnou byli adepty na režii scénáře, který na Barrandově už nějakou dobu koloval, Věra Plívová-Šimková a Jiří Menzel. Věra to odmítla rovnou, ta chtěla točit moderní pohádky. A Menzel, který se látkou skutečně nějaký čas zabýval, ji nakonec odmítl, protože rozpočet činil čtyři miliony korun, a jeho představy o realizaci vyžadovaly částku mnohonásobně vyšší,“ vzpomínal Vorlíček.

VIDEO: Václav Vorlíček (†88) před smrtí sepsal vzpomínky: Kteří herci ho zlobili?

Video
Video se připravuje ...

Václav Vorlíček (†88) před smrtí sepsal vzpomínky: Kteří herci ho zlobili? David Turek, Aleš Brunclík

Fotogalerie
32 fotografií