Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kněží se naučili provádět exorcismus přes facebook. „Vyléčíme i HIV,“ lákají

Autor: Mii - 
11. února 2019
06:30

Moderní technologie postupně přicházejí i do takových oblastí společnosti, jako je náboženství. Minimálně v Etiopii. Tamní kněží zjistili, že skrze sociální sítě můžou oslovit masy lidí a při provádění nejrůznějších rituálů se začali natáčet. Kdokoli na světě si tak může pustit živý přenos vymítání ďábla nebo léčení, informuje web The Atlantic.

Nekorunovaným králem vysílání přes facebook se stal kněží Yohannes Tesfamariam, který působí v klášteru Wenkeshet na severu Etiopie. Před 20 lety jej sám založil a místo se od té doby stalo velmi vyhledávaným mezi ortodoxními křesťany v celém regionu. I z toho důvodu, že o Tesfamariamovi se tvrdí, že má léčivé schopnosti.

Každý měsíc do Wenkeshetu dorazí okolo 40 tisíc lidí, kteří doufají, že se s knězem setkají a stanou se svědky zázraku uzdravení. Ne každému se to podaří. Tesfamariam si je vědom, že poptávka převyšuje nabídku, a rozhodl se proto obrátit na sociálně sítě – všechny své obřady a rituály začal živě vysílat přes facebook a youtube.

Celkem má na obou sítích okolo 80 tisíc fanoušků. Všichni pečlivě sledují každý přenos, který zahájí. Podle Tesfamariama totiž nejde o pouhé sledování videa, síla rituálu se dokáže přesunout i na dálku. Kněz tímto způsobem provádí masové exorcismy, křty i léčby.

A podle svědků to funguje. Tesfamariamovy přenosy údajně pomohly například opravit míchu sestře jednoho etiopského vládního úředníka, která žije v Německu. „Stačilo sledovat youtube a facebook,“ uvedl muž. Podobný zážitek měla mít Meaza Lemmaová (25), která se měla přes video vyléčit ze své psychické choroby. Kněz takto údajně dokáže ulevit i od HIV.

Média, technologie a komerce

Tesfamarian je součástí rostoucího trendu mezi etiopskými křesťany, který se nejdříve projevoval mezi protestanty, ale pomalu proniká i do ortodoxní komunity. Je charakterizován charismatickými kazateli, kteří využívají média k mezinárodnímu dosahu, a kladným vztahem k pentekostalismu. To je rostoucí hnutí po celém světě, které dává důraz na osobní zkušenosti s Bohem prostřednictvím křtu Duchem Svatým.

Využití moderních technologií je pro pentekostalismus typické, popsala odbornice na africká náboženství Naomi Richmanová z Oxfordské univerzity. Souvisí s tím podle ní čím dál větší zalíbení v exorcismu, který „se stává stabilní praktikou mezi africkými křesťany“.

Kněžích, jako je Tesfamariam, je v Etiopii cela řada, říká. Všichni k tomu přistupují podobně, svoji vnitřní sílu vnímají jako nejdůležitější. Často proto čelí kritice, že se snaží náboženství příliš zkomercionalizovat. 

zlymikes ( 11. února 2019 08:12 )

To není špatný kšeft - koupim rum,naleju hlavu a začnu mávat pazourama před kamerou, účtovat si bude jen stovku za minutu

Zobrazit celou diskusi