Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Exorcismus ve 21. století: Vymítání ďábla je častější, než si myslíte

Autor: aba - 
23. října 2017
19:00

Ačkoli někdo může mít tzv. exorcismus, tedy vymítání ďábla, za praktiky minulosti, není tomu tak. Dodnes jsou tyto obřady, při kterých kněz zbavuje věřící posedlostí ďáblem, každodenní realitou.

Své o tom ví režisérka Federica di Giacomo, která pracovala na dokumentu, jehož název by se dal přeložit jako „Odvrať nás“. V něm sleduje denní režim sicilského vyhledávaného exorcisty, osmdesátiletého katolického kněze, otce Catalda Migliazza.

V ukázkách můžeme vidět starého duchovního, jak se modlí nad mužem, který trpí stahy svalů a vydává nelidské zvuky. Jedná se o drogově závislého, který trpí halucinacemi. On sám otce vyhledal. „Některé nemoci existují, ať už na ně věříte, nebo ne,“ říká v ukázce sám muž.

Faktem je, že k vymítání dochází i v dnešní době hlavně kvůli neadekvátní léčbě mentálně nemocných. Ani mnozí z těch, kteří vyhledají otce Migliazza, nejsou skutečně posedlí, a dokonce navštívili i psychologa. Když jim ale nebyl schopen pomoci, obrací se pro pomoc k církvi.

Podle režisérky dokumentu jsou kněží mnohdy první, kteří pacientům nejdříve doporučí navštívit odborného lékaře. Pokud ale odmítnou, kněz je vyslyší, protože se nemůže odvrátit od prosících. Dokumentem se snaží Di Giacomo upozornit na to, že by lidé měli nejdříve vyhledat pomoc u lékaře. V pobožných částech světa ale exorcismus stále zůstává jedním z druhů léčby, ke které se lidé trpícími různými poruchami obracejí s nadějí na pomoc.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zlomirek ( 23. října 2017 23:12 )

Kurt Tackmann : “Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora."

krakonos5000 ( 23. října 2017 23:01 )

carmin - typický příklad posedlosti, způsobené komoušským vymýváním mozků.

Zobrazit celou diskusi