Často se nestává, aby jeden obraz vyvolal takové pozdvižení. Mnoho Břevnovanů má se svým dětstvím a sladkostmi spojený výjev, na němž malincí cukráři připravují veliký dort. Motiv byl nejprve namalovaný na stěně cukrárny v budově, kde dnes sídlí Komerční banka. Podle Sdružení Tejnka tu podnik mohl fungovat již před druhou světovou válkou, ale s jistotou ho lze potvrdit od roku 1966. 

 „V osmdesátých letech byl přejmenován na Cukrárnu u Břevnovského kláštera, ale říkalo se jí U Nováků - podle pana Nováka, který cukrárnu v té době provozoval,“ vrací se do minulosti sdružení Tejnka. Cukrárna se ale na začátku devadesátých let přestěhovala do protějšího domu a stěnu si samozřejmě s sebou nemohli vzít. Proto alespoň vznikl obraz, který na starou cukrárnu upomínal, kdo ho namaloval, však není známo.

Obraz na prodej?

Obraz získal nový majitel spolu s prostorem po původní cukrárně: „Když jsme podnik přebírali, požádala jsem majitele, aby obraz odkoupil. Byla to moje zásluha, že zůstal,“ říká provozní dnešní cukrárny Emilly Cafe Barbora. Mezi místními se však začátkem ledna začala šířit informace, že se ho chce současný majitel zbavit. Za vše přitom podle provozní může zdánlivě nevinná konverzace se zákazníkem. „Celé to vzniklo tak, že byla vytržená jedna věta z kontextu. Říkala jsem zákazníkovi, že kdybychom dělali rekonstrukci a obraz by se do interiéru nehodil, tak bychom ho třeba mohli prodat,“ vysvětluje provozní.

Sladké vzpomínky

Nato se smetla hotová lavina - lidé začali vzpomínat, co pro ně obraz znamenal, a proti jeho prodeji se ostře ohradili. Dokonce plánovali na jeho odkup vytvořit sbírku. Jak je z diskusních příspěvků patrné, pro mnohé se totiž stal doslova sladkou ikonou, která jim evokuje vzpomínky na dětství. „Kdykoliv ho vidím, vybaví se mi siluety starého Břevnova, vůně uhlí, která vanula ulicemi, my s bráchou a tátou kupujeme v původní cukrárně dorty a nezbytné žvýkačky Bajo a jdeme Bělohorskou na nedělní návštěvu k babičce. Nezapomenutelné chvíle,“ píše uživatel Martin na Facebooku.

„Jako malé dítě jsem ten obraz milovala, když jsem ho po letech znovu uviděla, udělalo mi to velkou radost. Nemyslím, že je rozumné se obrazu zbavovat, já třeba do té cukrárny chodím jen proto, abych ho znovu viděla a sladce zavzpomínala. Jestli ten obraz zmizí, tak už tam chodit nebudu, už proto, že některé tradice se mají pietně uchovávat,“ napsala Klára.

Obraz podle provozní zatím v cukrárně zůstane, jak dlouho to ale bude, je zatím ve hvězdách. „Plánujeme do budoucna rekonstrukci, ale kdy přesně bude, teď nemůžeme říct. Poté se budeme rozhodovat, co bude s obrazem dál,“ prozradila pro Blesk.cz provozní Barbora. 

Fotogalerie
5 fotografií