Pawel Adamowicz právě hovořil na pódiu ve městě, které více než dvacet let jako primátor vedl. Nedělní večer probíhal v přátelské atmosféře - jednalo se přece o tradiční charitativní akci a řečníci i návštěvníci byli v dobrém rozmaru. To se však ve vteřině změnilo. K proslulému primátorovi přiskočil 27letý kriminálník a brutálně ho pobodal vojenským nožem. „Jmenuju se Stefan, seděl jsem nevinně ve vězení. Občanská platforma mě mučila, právě proto dnes Adamowicz zemřel,“ křičel po útoku násilník. Pawel Adamowicz byl dříve členem právě této strany. Primátora ihned převezli do nemocnice, ani pětihodinová operace srdce ho ale do života nenavrátila. Zemřel o den později, 14. ledna 2019.

Adamowicz byl mezi obyvateli Gdaňska velmi oblíbený. V 80. letech byl součástí protikomunistického odborového svazu Solidarita, který v přístavním městě vznikl. Podobně jako prezident Václav Havel vyznával humanismus a liberální hodnoty a byl to právě on, kdo jen několik dní po smrti prvního českého prezidenta slavnostně otevřel v roce 2019 v Gdaňsku alej Václava Havla, upozornil začátkem týdne na Facebooku bývalý tajemník Václava Havla Vladimír Hanzel.

I Adamowicz by se po svém skonu mohl dočkat podobné pocty v Praze. Pověřím místopisnou komisi magistrátu přednostním požadavkem, aby v příštích týdnech vytipovala ulici, která ponese jméno zesnulého primátora Gdaňsku. Praha tím vyjádří úctu jeho osobě,“ řekl Pražskému deníku primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti).

Fotogalerie
15 fotografií