Dlouhých pět let trvalo, než se břevnovští dočkali a pro svůj oblíbený obraz našli důstojné místo. Obraz velikánského dortu, po kterém šplhají malí cukráři a zdobí ho, má mnoho místních spojený se svým dětstvím. Visel v cukrárně v ulici Bělohorská a děti ho vždy milovaly. V roce 2019 však kavárnu převzal nový majitel, obraz sundal a uložil do sklepa. Dokonce vznikly fámy, že chce obraz prodat, to se naštěstí nestalo, a tak obraz dlouhých 5 let odpočíval zabalený ve sklepě podniku.

„Majiteli bylo líto obraz vyhodit, ale nevěděl si s ním rady. Naštěstí je to velký břevnovský patriot, a tak ho napadlo oslovit časopis Břevnovan, který ho odkázal na nás,“ vysvětluje pro Blesk Daniela Šálková ze Spolku Pro Břevnov. „My jsme pak nějakou dobu hledali vhodné umístění, nakonec jsme se domluvili s nově vzniklým obchodem Pollesí, který prodává přírodní produkty a v jeho prostorách vzniklo i takové malé kulturní centrum, že obraz vystaví,“ pokračuje Šálková. V budoucnu by v Podllesí mohla vzniknout i kavárna, kterou by obraz krásně doplnila.

Prozatím však mohou zájemci tohoto sladkého obra, který má rozměry 2x2 metru, alespoň obdivovat ve zmiňovaném obchodě. Stačí sem zajít během otevírací doby.

Nevšední historie

Obraz samotný má velmi zajímavou historii, která se s Břevnovem pojí minimálně od 70. let minulého století. „Historii obrazu sestavili členové Spolku Pro Břevnov z vyprávění původního provozovatele cukrárny pana Nováka a vzpomínek pamětníků. Podařilo se zrekapitulovat nejen historii cukrárny i obrazu, ale také skoro celý bývalý sortiment,“ říká Šálková.

„Cukrárna pojmenovaná podle majitele nemovitosti Josefa Lexy (U Lexů) sídlila původně na opačné straně Bělohorské (číslo domu 131) - na jejím místě byla donedávna pobočka Komerční banky. Přesné datum založení neznáme, ale cukrárna zde byla již před válkou. Po roce 1948 byla cukrárna zestátněna a pan Lexa se stal odpovědným vedoucím. V osmdesátých letech byla přejmenována na Cukrárnu u Břevnovského kláštera, ale říkalo se jí U Nováků podle pana Nováka, který cukrárnu od roku 1979 provozoval,“ vypráví historii obrazu Spolek Pro Břevnov.

Obraz s dortem a malými cukráři býval nástěnnou malbou, i proto je tak veliký. Když se cukrárna v devadesátých letech stěhovala přes ulici na adresu Bělohorská 134, byla vyrobena identická kopie nástěnné malby. Tento obraz visel na stěně cukrárny až do roku 2019.

Fotogalerie
16 fotografií