„Včera večer jsem zhlédla pořad Výměna manželek a bylo mi z něj moc úzko. Byla tam scéna, kdy chtěl tatínek nařezat svému synovi vařečkou,“ svěřila se Tamara Klusová na Instagramu a vzápětí vyjádřila úlevu nad tím, že ho vyměněná matka včas zarazila.

Podle ní totiž fyzické tresty nejsou v pořádku a sama je nehodlá praktikovat. „Často se mě ptáte na to, zda jsme někdy uhodili naše děti. Nikdy. A troufám si tvrdit, že je nikdy ani neuhodíme,“ holedbá se manželka zpěváka a písničkáře Tomáše Kluse (32).

A není to údajně tím, že by jejich tři děti, Josefína (5), Alfréd (2) a Jenovéfa (1), byly natolik hodné a své rodiče tu a tam nepozlobily. Klusová totiž nevěří na koncept „hodných“ a „zlobivých“ dětí. „Věřím na spokojené a nespokojené děti. A když jsou nespokojené, radši než fackama se zabýváme tím, co je té nespokojenosti spouštěčem…"

„Samozřejmě, že je absolutně v pořádku dávat dětem jasné hranice a důsledné zpětné vazby, ale fyzickými tresty tu nespokojenost jen prohloubíme a dítě se nám vzdálí ještě víc,“ myslí si. Netrestané dítě přece není synonymem dítěte rozmazleného, a meze se dají vytyčit neposlušným ratolestem mnoha jinými způsoby nežli násilím.

Její fanynky s ní povětšinou souhlasí a myslí si, že násilí jen plodí násilí, a proto jsou děti už ve školkách agresivní. I plácnutí je prý ponižující a ohrožuje křehkou dětskou psychiku. A zdůrazňují, že je potřeba přijmout stanovisko dětí, protože jsou to plnohodnotní členové domácnosti. Ovšem i tak se našly ženy, které Tamaře oponovaly. „Opravdu je plácnutí na zadek nebo přes ruku bití, které má na dítě doživotní následky? Ale no tak,“ nechápe jedna. Debata totiž okamžitě nabrala radikálnější ráz a followerky Klusové už odsuzovaly jakékoliv formy výchovy. Za chvíli bylo špatné zvýšit na dítě byť jen hlas.

Ne vždy ale zabere domlouvání. Děti rády zkoušejí, co vše mohou a nemohou. A pokud se jim vše dovolí, přerostou přes hlavu. Dnešní generace dětí je nevychovaná, drzá. A čím to je? Právě touto dobou a touto benevolentní výchovou. Já si v životě nedovolila dospělého člověka poslat do patřičných míst. Dnes to dělají děti už v mateřských školkách,“ povzdechla si jiná Tamařina fanynka. Očividně se jedná o velmi palčivé téma, na kterém se všichni jen tak neshodnou.

VIDEO: Tamara Klusová na akci Maminka roku

Video
Video se připravuje ...

Maminka roku: Sázím na osobní setkání Maminka/Karel Dlabač

Fotogalerie
71 fotografií