Existuje spousta návodů, jak krmit ptáky. Krmení může být docela věda, kdyby se měla dodržovat všechna pravidla. Na druhou stranu to jde udělat i jednoduše,“ rozpovídal se milovník ptactva Michal Duricek, který se stará o plná krmítka pro hladové zobáčky na vrchu Vítkov.

Obecně dle něj platí, že kdo si nechce komplikovat život, sype na krmítka slunečnici. Tu jí většina ptáků. Naopak na krmítko v žádném případě nepatří slané potraviny jako pražená semena nebo slané pečivo, plesnivé či dokonce zkažené potraviny nebo zbytky z kuchyně, se kterými se jednou za čas Duricek v krmítku setká.

Pečivo do krmítek nepatří!

Často se stává, že lidé dávají na krmítka celé kusy tvrdého pečiva. Obecně pečivo na krmítka nepatří. Když už se někdo potřebuje zbavit tvrdého pečiva, je třeba ho nadrtit na malé kousky a pak je možné ho rozházet kolem krmítek,“ poradil milovník ptactva.

Je dobré sypat nějaké krmivo i kolem krmítek. Někteří ptáci jako například pěnkavy, kosi nebo vrabci jsou zvyklí hledat potravu na zemi. Na krmítka nechodí. Pro tyto ptáky lze na zem sypat levnější krmivo, jako například proso, pšenici, nebo vločky,“ uvedl Duricek.

Video
Video se připravuje ...

Michal krmí ptáčky už 8 let. Bude rád, když se k němu přidáte. Eva Fornálová

Vítkov jako bistro opeřenců

Michal Duricek v současnosti společně s pár dalšími aktivisty obstarává na Vítkově osmnáct krmítek. Každý den se proto vydává od Tachovského náměstí k deseti krmítkům v dolní části až do kopce, kde mají opeřenci dalších osm možných „hladových oken“. Kdysi se staral o dosypávání zcela sám.

Díky sousedské pomoci se našly další dobré duše. Vítkovským ptáčkům už pomáhají čtyři lidé, kteří zajišťují pravidelné dosypávání. „To je hrozně důležité, zvláště pokud mrzne nebo je souvislá sněhová pokrývka. V takovém případě by mohl výpadek krmení ohrozit ptáky na životě. To by si měl uvědomit každý, kdo chce začít s krmením,“ vysvětlil Duricek, jak je zodpovědnost důležitá.

Krmení ptáků je závazek na celou zimu a přerušení krmení by mohlo mít pro ptáky vážné následky. „Proto se sdružujeme do skupin, abychom se mohli zastoupit,“ prozradil milovník ptactva. V případě, že bystě měli chuť přidat se mezi pomocníky, stačí se přihlásit na Facebooku ke skupině Pomáhe ptákům v Praze.

„Letos jsme založili úplně nové stanoviště, a to na Židovských pecích. Chtěli jsme krmit na Parukářce, ale tam se nenašel nikdo, kdo by zaručil pravidelné dosypávání. Snad se podaří příští rok. Další potenciální místa by byly Riegrovy sady nebo Rajská zahrada,“ sdělil Duricek na závěr.

Fotogalerie
10 fotografií