Matka mláďat se v roce 2004 vylíhla dokonce ještě v zemi původu - v Healesville Sanctuary v Austrálii. Otec pochází z odchovu Parc du Oiseaux ve Villars les Dombes," uvedl kurátor chovu ptáků Antonín Vaidl. Pražské hejno, které je s 14 dospělými a třemi mláďaty největším hejnem kormoránů černobílých v Evropě, je složeno z jedinců ze dvou nizozemských zoologických zahrad, ze zahrady v Arnemu a Veldhovenu. V obou nizozemských zahradách už chov kormoránů ukončili.

Mláďata v pražské zoo zatím nejsou samostatná a stále je krmí jejich rodiče. Dospělí kormoráni loví kořist pod vodou, kde se pohybují pomocí nohou s plovacími blánami, které slouží jako vesla. Kormorán nemá vyvinuté mazové žlázy, jejichž výměšek by mastil peří, proto se rychle promáčí. A tak jej návštěvníci zoo mohou často vidět, jak se s roztaženými křídly vystavuje slunečním paprskům.

Od začátku letošního roku se trojská zoologická zahrada dočkala mnoha zajímavých přírůstků. V polovině července se vylíhla dvě mláďata varana moluckého. Na jaře se také narodila tři mláďata vzácných lemurů vari bělopásých, dvě mláďata soba karelského, tři štěňata psů pralesních, hrabáč kapský, hříbě koně Převalského nebo guaréza pláštíková.

Zoo Praha patří mezi nejnavštěvovanější místa v Praze. Od roku 2005 každý rok návštěvnost překračuje hranici jednoho milionu. Loni ji navštívilo 1,445.126 lidí, což byl druhý nejlepší výsledek za dobu její existence. Víc lidí do pražské zoo přišlo jen v roce 2016.

Fotogalerie
4 fotografie