Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sešli se Drahoš, Ledecká a Meghan Markle. V zájmu Čechů o hledání na webu

Autor: mah - 
12. prosince 2018
09:00

Rok 2018 se pomalu chýlí ke konci a na místě je pomalu ohlížet se za tím, co nás potkalo. Kromě osobních zážitků je i řada věcí, které zaujaly řadu z nás. Do zájmů, které spojily republiku, má jen málokdo tak dobrý vhled jako internetové vyhledávače. Google se proto rozhodl podívat, co Čechy v uplynulých měsících nejvíce zaujalo.

V Googlu se podívali na fráze, které zaznamenaly největší nárůst vyhledávání. V žebříčku tak nenajdeme každodenní problémy jako předpověď počasí nebo sociální sítě, ale především ty události a ty osoby, které se dostaly do středu zájmu, ačkoli před tím mohly být běžným Čechům takřka neznámé.

Prezidentské volby: Souboj Drahoš vs. Zeman byl i ve vyhledávání

Příkladem toho může být bývalý předseda Akademie věd České republiky a vyzyvatel Miloše Zemana z druhého kola prezidentské volby Jiří Drahoš. Ten na začátku roku ve vyhledávačích porážel i svého přemožitele, který mu ovšem vedení uzmul právě v době druhého kola prezidentské volby. A od té doby si nad svým bývalým sokem a nynějším senátorem užívá pohodlný náskok.

Lidé se pak v souvislosti s Drahošem zajímali především o jeho politický program nebo životopis. Zaujal ovšem i útok některých dezinformačních webů, které o něm začaly šířit nepravdivou informaci o jeho spolupráci s StB nebo jeho přiznání, že pro něj typické brýle nejsou dioptrické a jde tak pouze o módní doplněk.

Mezi desítku osobností, které nejvíc zaujaly, se ale dostali i další prezidentští kandidáti. Kromě již zmíněných bodoval i Pavel Fischer, který skončil za Milošem Zemanem, a lékař Marek Hilšer. Televizní diváky pak zaujala i Světlana Witowská, která řídila poslední televizní debatu, ve které se před druhým kolem utkal prezident Miloš Zeman s Jiřím Drahošem.

Čechy zaujal úspěch Ledecké a hokej

Rok 2018 byl ovšem v první řadě rokem sportovním. Konala se zimní olympiáda, na které Čechy okouzlila „nová česká královna“ zimních sportů Ester Ledecká, která si fenomenálně dojela pro zlaté medaile jak na snowboardu, tak na lyžích. Jen málokoho pak překvapí, že nejhledanější disciplínou byl hokejový turnaj.

Jen těsně za olympiádou pak skončilo hokejové mistrovství světa, mezi deset nejzásadnějších událostí se ovšem podle Googlu dostalo i mistrovství světa ve fotbale následované Velkou pardubickou, cyklistickým svatostánkem Tour de France a tenisovým turnajem ve Wimbledonu.

Česká televize zvedla zájem o Marii Terezii, kina o Mercuryho

Čechy to zároveň táhlo i k televizním obrazovkám a filmovým plátnům. V tomto ohledu si může gratulovat například Česká televize, již bylo zmíněno, že Čechy zaujala moderátorka prezidentské debaty Světlana Witowská, zájem ovšem vzbudila i její dvoudílná epopej o Marii Terezii.

Televize Nova pak uspěla s již tradiční soutěží SuperStar. Hudby se drželi i filmoví fanoušci. Ti se při vyhledávání zajímali především o film Bohemian Rhapsody, který mapoval osud kapely Queen. Díky tomu se zvedl i zájem o frontmana legendární skupiny Freddieho Mercuryho nebo jeho filmového představitele Ramiho Maleka.

Čechy okouzlila Meghan a vyděsila Demi Lovato

Ze zahraničních osobností na sebe pak zvládla strhnout pozornost herečka a čerstvá členka britské královské rodiny Meghan Markle, o kterou se lidé zajímali především v době její svatby s princem Harrym. K počítačům a vyhledávačům ale své fanoušky v červenci přitáhla i zpěvačka Demi Lovato poté, co vyšlo najevo, že byla přijata do nemocnice po předávkování heroinem a následně nastoupila na odvykací léčbu.

Kromě toho vzrostl zájem o osobnosti poté, co nás bohužel opustily. V tomto drží posmrtný prim švédský DJ Avicii, který zemřel na konci dubna v Ománu. Lidé zároveň po smrti začali hledat informace o věhlasném fyzikovi Stephenovi Hawkingovi nebo legendárním autorovi marvelovských komiksů Stanu Lee.

Z Čechů pak největší ohlas vyvolala předčasná smrt synovce Pavla Zedníčka Jakuba, který zemřel při autonehodě ani ne hodinu po silvestrovské půlnoci. Následoval ho oscarový režisér Miloš Forman, který zemřel 13. dubna a na třetím místě z pohledu vyvolaného zájmu skončil dlouholetý český hlas Homera Simpsona Vlastimil Bedrna, který zemřel 6. března.

Video  Jiří Bartoška: Vary uctí zesnulého Miloše Formana (†86)!  - Tereza Kühnelová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

pavel11 ( 12. prosince 2018 09:15 )

hergot co kazíš fotku tim křivákem cvičeným opičákem opozice,netáhlem,***m Drahoše

Zobrazit celou diskusi