Podle Nových Heřminovů je možné ochranu proti záplavám na řece Opavě zajistit i jinak než stavbou přehrady. V obci se v roce 2008 konalo referendum. Většina obyvatel se tehdy vyjádřila proti přehradě.

Ve snaze zrušit část zásad rozvoje Moravskoslezského kraje neuspěly Nové Heřminovy u Krajského soudu v Ostravě a Nejvyššího správního soudu. Ani podle ústavních soudců kraj nechyboval. Připomněli, že obec své zájmy dostatečně nehájila při pořizování zásad rozvoje – některé námitky uplatnila až u soudů.

„Není pochybením soudů, že při svém rozhodování k těmto námitkám nepřihlížely. Ostatně ani Ústavní soud v nálezu se s nimi nevypořádává a nepřihlíží k nim,“ uvedl soudce David Uhlíř.

 

Vybrali menší přehradu

Přes původní pasivitu obce bral kraj její zájmy v úvahu. Z možných řešení nakonec padla volba na menší variantu přehrady, která umožňuje zachovat alespoň část obce. Protipovodňová opatření navíc budou i v dalších obcích, zátěž tedy nenesou jen Nové Heřminovy.

O výstavbě nádrže se mluví desítky let. Aktuální se znovu stala po katastrofálních povodních na Moravě a ve Slezsku v roce 1997. Zahájení stavby se stále odkládá. Do loňska se podařilo majetkově vypořádat 98 procent pozemků. U dalších připadá v úvahu vyvlastnění. Loni v prosinci obdržel Městský úřad v Krnově žádost o územní rozhodnutí.

VIDEO: Výročí zkázy: Takhle se změnilo Vrbno, kde v roce 1997 zabíjela velká voda.

Video
Video se připravuje ...

Výročí zkázy: Takhle se změnilo Vrbno, kde v roce 1997 zabíjela velká voda. Karel Janeček, David Vaníček, Hudební banka.cz