Kulturní program ve Skautském institutu v Praze 1 startuje už v pět hodin odpoledne. Na návštěvníky čekají výstavy, koncerty, filmy, divadlo, živá knihovna,
přednášky a diskuse, které skončí ve 23:45. Před půlnocí se uskuteční workshop zaměřený na přípravu noclehu venku. „Kromě spacáku či karimatky si s sebou účastníci nic dalšího brát nemusí, stačí zkrátka přijít a zažít,“ doplňuje Martin Chudíček ze spolupořádajícího spolku Architekti bez hranic.

Podtitulem „Prosíme, nerušit“ letos organizátoři v Praze upozorňují na problém kriminalizace zjevného bezdomovectví a skutečnost, že policie řeší více spaní venku než pouliční kriminalitu. Cílem akce je tak vyzvat ke změně pohledu na lidi bez domova, kteří mají tak jako ostatní právo na to „nebýt rušeni“.

Inspirovaly nás nedávné události spojené se snahou vyhánět pospávající lidi bez domova v parku před Hlavním nádražím. Tím, že bezdomovce vyženeme z dohledu, problém nezmizí,“ uvedl Jakub Marek z uskupení Bezdomovci, lidé jako my, které akci v hlavním městě pořádá. Více se o celé akci dozvíte tady.

Kdy: Ve čtvrtek od 17 hodin kulturní program, od 0:00 přespávání venku
Kde: Skautský institut, Staroměstské nám. 1/4, 110 00 Staré Město
Vstupné: Dobrovolné ve formě ponožek, rukavic, čepic či starých funkčních mobilů

Fotogalerie
16 fotografií