Od úterní půlnoci na Vltavskou nepojede ani jedna tramvaj. Nebude mít totiž kudy. Most severojižní magistrály v ulici Bubenská, který bude TSK v nadcházejících dnech podepírat, si totiž vyžádá úplnou uzavírku tramvají jak ve směru na Strossmayerovo náměstí, tak i směrem na Štvanici. To vše právě kvůli špatnému stavu mostu ve směru z centra k Výstavišti, který se v posledním měsíci výrazně zhoršil a bude pro automobilovou dopravu uzavřen. V opačném směru bude doprava probíhat normálně.

Most je v havarijním stavu

„Dnes v podvečerních hodinách nás specializovaná firma oficiálně informovala o výsledcích, které přinesla poslední diagnostika tohoto mostu,“ uvedl v úterý v tiskové zprávě náměstek ředitele TSK Matěj Fichtner. „Čtvrté pole mostu, tedy to, pod kterým projíždí tramvaje a chodí chodci, je v havarijním stavu a preventivně kvůli bezpečnosti je nezbytné okamžitě uzavřít provoz na mostě i pod ním,“ dodal s tím, že v konstrukci mostu se začaly rozlézat a zvětšovat praskliny. Podpěrné práce mostu by měly trvat zhruba týden.

Konkrétně tento most je v Holešovicích podle posledních měření TSK v havarijním stavu.
Autor: TSK

Dopravní komplikace

Jelikož je Vltavská klíčovou tramvajovou zastávkou pro danou oblast, řadu cestujících tak čekají nevítané komplikace. Od 24. října budou linky vedeny odklonem. Linky č. 1 a 25 budou ze Strossmayerova náměstí vedeny přes Výstaviště Holešovice a Ortenovo náměstí na Maniny a dále po své běžné trase. Obdobně tomu bude u linky č. 12, která svou trasu protáhne až na Palmovku.

Linka č. 14 bude jezdit od Bílé labutě přes Florenc a Karlínské náměstí na Palmovku, kde naváže na svou trasu. K holešovické tržnici bude pravidelně zajíždět přívoz P7 mezi Karlínem a Holešovicemi. Řidičům automobilů je doporučeno sjet na nábřeží Kapitána Jaroše a pokračovat Argentinskou.

Za potíže může sama stavba

Z posudku mostu, který má TSK k dispozici, vyplývá, že nosná konstrukce byla postavena v rozporu s původním projektem. „Nejsme schopni prokázat spolehlivost mostu, protože bylo zjištěno, že skutečné provedení mostu se liší od projektové dokumentace, kterou máme k dispozici,” píše se v něm. Způsob opravy musí určit další prohlídka. „Teprve na základě výsledků bude možno rozhodnout o nutných opatřeních, o opravě mostu, o jejím rozsahu a způsobu provedení,” napsali autoři posudku.

Mosty v Praze = problémové téma

„Jakmile se nová koalice ujme řízení magistrátu, posílíme TSK a necháme vytvořit plány údržby a mosty a ostatní dopravní stavby budeme udržovat,” uvedl Jan Čižinský, starosta dotčené části Prahy 7 a lídr Prahy Sobě, která vyjednává o koalici v hlavním městě. Předpokládá, že kvůli zanedbané péči se mohou objevit další podobné uzavírky. Podle lídra Spojených sil pro Prahu Jiřího Pospíšila (TOP 09), jehož uskupení také vyjednává o koalici, budou opravy mostů jednou z klíčových investičních priorit nového vedení Prahy. „Jako nejlepší východisko vidím v současné chvíli maximální urychlení výstavby nového mostu, který bude alternativou pro Hlávkův most,” doplnil.