Letošní festival proměnil několikapatrovou budovu kampusu v Hybernské ulici v ilustrátorský palác, kde si každý z tvůrců proměnil svůj pokojíček podle svých představ. Zatímco jednu místnost tvůrci vytapetovali obrazy a jinou oblečením, v dalším prostoru levitovala obří planeta a jinde zase seděla obtloustlá kreslená nahotinka na topení. V další místnosti napříč celým prostorem vlála látka, do které se promítal německy mluvený snímek. „Nemám slov. Tento ročník stojí za to,“ chválil pátý ročník ilustrátorského festivalu jeho pravidelný návštěvník Dominik.

Projděte si s námi LUSTR:

Video
Video se připravuje ...

LUSTR Pražany baví. Ilustrátoři jim představují neotřelé pojetí umění Eva Fornálová

LUSTR nenabídl jen tvorbu na papíru, jak by si nezasvěcený člověk zprvu myslel. V jedné místnosti dokonce lidé z pár centimetrů zírali na tmavě modrou zeď. Stopy po štětci v ní ale nehledali. „Říkala jsem si, co tady všichni tak detailně pozorují. A ony tam jsou zajímavé rýhy. Skvělý nápad,“ obdivovala drobné obrázky vyryté do omítky návštěvnice Iveta.

K vidění bude až do 10. října přes čtyřicet talentovaných ilustrátorů nejen z Česka, ale také ze zahraničí. „Letos se nám přihlásilo na 150 ilustrátorů - z nich jsme museli vyselektovat 45,“ uvedla pro Blesk.cz jedna ze tří zakladatelek Nadia Sheshukova, že by nejraději představili ještě více tváří tohoto tvůrčího světa. Hybernská se ale bohužel nedá nafouknout. 

Součástí festivalu jsou také přednášky a workshopy, které mají za cíl vtáhnout lidi ještě blíže do světa kreslířů. Například se můžete přihlásit na workshop digitální ilustrace, novinové ilustrace, animace nebo komiksu. Celý program nejen kurzů objevíte na oficiálním webu www.lustrfestival.cz.

Podívejte se, jak to vypadalo při prvním večeru:

Fotogalerie
56 fotografií