Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Íránu pohřbili oběti útoku a hrozí USA a Izraeli: „Budete litovat toho, co jste udělali“

Autor: ČTK, AKu - 
24. září 2018
10:45

Írán pohrozil Spojeným státům a Izraeli „ničivou“ odvetou za sobotní útok na vojenskou přehlídku v Ahvázu. Ve městě v pondělí začaly pohřby obětí, jež vysílala živě íránská televize. Při útoku přišlo podle íránských úřadů o život 25 lidí, mezi nimiž bylo 12 členů elitních revolučních gard. Šlo o nejničivější teroristický útok v Íránu za desítku let.

Pohřebních obřadů se zúčastnily tisíce lidí, Írán na pondělí vyhlásil za oběti den smutku. V provincii Chúzestán, jejímž střediskem je Ahváz, zůstaly zavřené banky, školy, univerzity a úřady. Prezident Hasan Rúhání v neděli prohlásil, že za útokem byly arabské státy z oblasti Perského zálivu.

Zástupce velitele revolučních gard Hosejn Salámí v pondělním projevu před zahájením pohřebních obřadů řekl na adresu amerických a izraelských politiků, že byli „svědky íránské pomsty v minulosti a tentokrát bude reakce ničivá“. „Budete litovat toho, co jste udělali,“ řekl Salámí, který také hovořil o „trojúhelníku“ Izrael, USA a Saúdská Arábie.

 

Ministr vnitra Mahmúd Alaví dnes řekl, že bylo v souvislosti s útokem zatčeno množství podezřelých.

K činu se přihlásilo protivládní hnutí Ahvázský národní odpor, později za útok odpovědnost přijala i teroristická organizace Islámský stát. Ahvázský národní odpor je arabské opoziční hnutí, které usiluje o odtržení ropné provincie Chúzestán od zbytku Íránu.

 

Podle agentury Reuters není pravděpodobné, že by revoluční gardy zaútočily přímo na ty, jež z útoku obviňují. Pravděpodobnější je, že se odhodlají k raketovém útoku na opoziční skupiny operující v Iráku nebo v Sýrii, jež mohou být napojeny na strůjce útoku. V Chúzestánu budou zřejmě zpřísněna bezpečnostní opatření a pozatýkáni oponenti vlády.

Zobrazit celou diskusi