Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

USA uvalí na Írán tvrdé sankce. „Jaderné zbraně nikdy nezíská,“ slíbil ministr

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
21. května 2018
18:30

Dohoda s Íránem podle nového amerického ministra zahraničí představuje pro svět riziko kvůli svým nedostatkům a Spojené státy spolu se svými partnery i bez této úmluvy zajistí, aby Teherán jadernou zbraň nezískal. Zásadní přitom bude bezprecedentní finanční tlak, prohlásil v pondělí Mike Pompeo v rámci představení nových zásad americké zahraniční politiky. 

Zatímco prezident Donald Trump před dvěma týdny oznámil odstoupení USA od dohody s Íránem, ostatní signatáři dali Teheránu najevo, že chtějí ujednání nadále dodržovat.

USA v rámci nové strategie uplatní vůči Teheránu finanční tlak v dosud nevídaném měřítku, řekl Pompeo ve velmi rázném projevu. Pokud Írán nezmění své chování, sankce podle něho pocítí silněji. Pompeův úřad již bezprostředně po Trumpově oznámení uvedl, že obnovení sankcí se bude týkat mimo jiné bank, ropného průmyslu, automobilek či strojírenství.

Americký nátlak na Írán

Šéf americké diplomacie dnes zároveň představil sérii požadavků, jejichž splněním Spojené státy podmiňují zmírnění či zrušení protiíránských sankcí. Vedle ukončení snah o výrobu jaderné zbraně je to například změna přístupu autoritativního režimu vůči svým obyvatelům či úplné stažení íránských sil ze Sýrie.

Pompeo vyzval americké spojence, aby se ke snahám Washingtonu připojili. Evropské státy přitom dávají najevo, že by rády zachovaly činnost evropských firem v Íránu, a jednají s Teheránem o zachování smlouvy.

Antonin Blaha ( 21. května 2018 19:07 )

 Evropa by se konecne mela od Ameriky uplne odstrihnout a zacit se chovat jako nezavisly subjekt a ne jako chudy pribuzny🤔

Zobrazit celou diskusi