Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Trumpova rošáda: Vyměnil ministra zahraničí a do čela CIA míří první žena

Autor: ČTK - 
13. března 2018
14:05

Americký prezident Donald Trump v úterý v čele ministerstva zahraničí USA nahradil Rexe Tillersona dosavadním šéfem Ústřední zpravodajské služby (CIA) Mikem Pompeem. Hlavní americkou výzvědnou službu povede jako první žena v historii Gina Haspelová, dosavadní Pompeova zástupkyně. Později Trump odvolal i Tillersonova náměstka, podle kterého se ministr zahraničí o svém odvolání dozvěděl z Twitteru.

Tillerson se v úterý vrátil z cesty po afrických zemích, kterou o den zkrátil. Do Washingtonu přiletěl jen několik hodin před Trumpovým oznámením. „Mike Pompeo, ředitel CIA, se stane naším ministrem zahraničí. Odvede fantastickou práci! Díky Rexi Tillersonovi za jeho služby! Gina Haspelová se stane novou ředitelkou CIA a první ženou vybranou (pro tuto funkci). Gratulace všem!“ napsal Trump na twitteru.

Michael Pompeo se přesunul z čela CIA na ministerstvo zahraničí Michael Pompeo se přesunul z čela CIA na ministerstvo zahraničí | EPA/ČTK/Reu

Pompeo je podle Trumpa „na této kritické křižovatce“ pro funkci v čele americké diplomacie tím pravým mužem. Podle činitelů Bílého domu chtěl prezident vytvořit nový tým před jednáním se Severní Koreou a řadou obchodních rozhovorů, které se očekávají.

To hlavní americkou výzvědnou službu CIA povede jako první žena v historii Gina Haspelová, dosavadní Pompeova zástupkyně.

Spory ohledně Ruska

Spekulovalo se, že v rychlé výměně na postu ministra zahraničí mohl roli sehrát i Tillersonův zdravotní stav. Pětašedesátiletý Tillerson během návštěvy Keni náhle zrušil svůj program kvůli blíže nespecifikovaným zdravotním potížím. „Necítí se (Tillerson) dobře po pár dlouhých dnech, kdy pracoval i na významných tématech doma, jako je Severní Korea, a tak zrušil svůj dnešní program,“ uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Steve Goldstein.

Podle agentury Reuters, která se odvolává na zdroj z Bílého domu, však požádal Trump Tillersona už v pátek, aby odstoupil. Trump ale nechtěl informaci oznamovat během cesty ministra zahraničí v Africe, uvedl Reuters.

Rex Tillerson byl na postu ministra zahraničí nahrazen Pompeem Rex Tillerson byl na postu ministra zahraničí nahrazen Pompeem | Reuters

O Tillersonově odchodu se však spekulovalo již od loňského října, kdy se objevily první informace o neshodách mezi prezidentem a ministrem zahraničí, který loni přišel do vlády z pozice šéfa ropné společnosti Exxon Mobil. Trump se s Tillersonem několikrát dostal do veřejného sporu, naposledy v pondělí se lišily jejich komentáře k politice Ruska.

Vysoký úředník z ministerstva zahraničí dnes agentuře AP řekl, že Trump své rozhodnutí Tillersonovi nevysvětlil. Tillerson prý nechtěl z úřadu odejít, protože se domnívá, že zatím udělal dobrou práci, zejména co se týče národní bezpečnosti.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi