Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Plzeňští záchranáři měli napilno: Dva domácí porody v jeden den!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: ZZS SČK, archiv Blesku)
Autor: lm - 
6. září 2018
18:38

Hned dvě novorozené holčičky v jeden den přivítali plzeňští záchranáři. Ve středu byli přivoláni ke dvěma neplánovaným domácím porodům, obě děti však zvládly přijít na svět i bez jejich asistence. Maminky i jejich novorozené dcerky jsou naštěstí v pořádku.

K prvnímu případu plzeňští záchranáři spěchali před druhou hodinou ranní do Litic. „Přestože byli na místě od zavolání během několika minut, holčička tak pospíchala na svět, že byla v době jejich příjezdu už porozená přirozenou cestou,“ popsal Vítězslav Sladký ze Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje s tím, že záchranáři pro maminku a její dcerku poslali krom výjezdové skupiny i vůz s převozovým inkubátorem.

Krátce před polednem operátoři dostali téměř totožné hlášení. „Na linku 155 volala žena, že začíná rodit. Již během hovoru s operátory linky 155 přišla na svět holčička. Na místo tak mimo výjezdové skupiny RV okamžitě vyrazila i výjezdová skupina RZP s inkubátorem. Holčička i maminka byly po ošetření převezeny do FN v Plzni na Lochotíně,“ uvedla záchranka.

Dva domácí porody v jeden den plzeňští krajští zdravotničtí záchranáři dle svých slov nepamatují. Ani v jednom případě nešlo o záměr, nastávající maminky jen nestihly dojet do porodnice. I díky záchranářům však proběhlo bez větších komplikací. „Obě holčičky i jejich maminky by měly být v pořádku a záchranáři přejí oběma rodinám mnoho štěstí,“ uzavřel Sladký.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání