Architekti proto upozorňují, že tento postup není transparentní. „Domníváme se, že stavby takového významu, jako je například hokejový stadion pro brněnskou Kometu, by mělo město Brno připravovat transparentně. Mělo by usilovat o co nejkvalitnější architektonický návrh, neboť se takové stavby nesporně stanou novou dominantou města,“ upozornil Gabriel Kurtis, ředitel brněnské Galerie architektury.

Ke Kurtisovi se připojují další architekti. „Při investování veřejných peněz by měla být volná soutěž idejí standardem, nikoli výjimkou. Od poslední velké soutěže na Janáčkovo kulturní centrum přitom uběhlo už 15 let,“ zdůraznil Jan Vrbka.

Architekti poukazují na zkušenosti ze zahraničí, hlavně z Vídně, kde Brno častokrát bere inspiraci. „Naše zkušenost z Vídně ukazuje, že pro každou veřejnou stavbu existuje vhodná forma architektonické soutěže,“ doplnil kolegy Martin Sládek ze studia Consequence forma architects, které vyhrálo architektonicko-urbanistickou a krajinářskou soutěž na park na Moravském náměstí v Brně.

VIDEO: Tyhle budovy nabízela brněnská radnice jako výměnu za pozemky u fotbalového stadionu.

Video
Video se připravuje ...

Tuto pětici objektů chce brněnský magistrát vyměnit za nemovitosti podnikatele Libora Procházky. Hynek Zdeněk