Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřel Míša (†40), na kterého se skládal celý národ. Prodloužili jste mu život o 26 let

Autor: Alexandra Vetkovská - 
11. srpna 2018
05:00

Byla to největší charitativní kampaň v novodobých dějinách Československa – Konto Míša. Strhla se po sametové revoluci kvůli tehdy desetiletému Michalovi Budínskému (†40). Vybralo se 100 milionů korun, koupil se za ně Leksellův gama nůž. Lidé Michalovi prodloužili život o 26 let, nyní jeho blízcí oznámili, že letos v květnu zemřel.

Docela obyčejnému klukovi z Martina, který dělal karate, lezl po stromech a jezdil na kole jako ostatní děti, se v tehdejším Československu na počátku roku 1989 změnil život v jediné vteřině. Nečekané krvácení do mozku způsobilo, že mu částečně ochrnula levá polovina těla. Příčinou bylo cévní onemocnění, takzvaná arteriovenózní malformace.

Zachránit ho mohla jedině operace, ta se však u nás neprováděla. Jednání s Paříží či Vídní, kde by ji mohl absolvovat, bylo složité. U nás zatím ještě stále vládli komunisté... Rodiče a lékaři se pustili do boje. Nevzdal se ani Michal, rehabilitoval a začal znovu chodit. Bez zákroku ale mohl záchvat udeřit kdykoliv znovu.

Naštěstí přišla sametová revoluce a nadějí pro malého kluka se stali lékaři ve Stockholmu, kteří by dokázali v té době provést šetrný zákrok bez nutnosti operativně otevřít Míšovu hlavu. A to za použití takzvaného Leksellova gama nože. Byl ale příliš drahý. „Jednalo se o částku, za kterou by byl dům na klíč,“ řekla po letech Michalova matka pro TV Nova. A tak rodiče začali na záchranu syna shánět peníze. S pomocí švédské pobočky Charty 77 se zrodilo Konto Míša. Příspěvky na něj posílal celý národ, od důchodců až po školáky. Michal tak nakonec ve Švédsku léčbu zázračným gama nožem, která vyšla asi na 28 tisíc dolarů (790 000 Kčs, pozn. red.), absolvoval.

Prezident Václav Havel si prohlíží Leksellův gama nůž v Nemocnici Na Homolce. (1992) Prezident Václav Havel si prohlíží Leksellův gama nůž v Nemocnici Na Homolce. (1992) | Konto Bariéry/časopis Můžeš, ČTK, TV Nova

Láska modelářství

Po zákroku začal opět chodit do školy a odmaturoval na obchodní akademii. Nějaký čas pracoval, ale nemoc ho přece jen ze svých spárů zcela nepustila, a tak odešel do invalidního důchodu. Dál se ale zajímal o historii, a především se věnoval svému největšímu koníčku modelářství.

O boji s nemocí prý příliš nemluvil. Pro časopis Konta Bariéry Můžeš ale zavzpomínal na stinnou stránku popularity: „Spolužáci na mě pokřikovali, když jsem byl v televizi. Někdo si myslel, že ty vybrané peníze dostanu já.“

Byly ale i mimořádné okamžiky. Na Konto Míša se sešlo více peněz, než výkon stál, a tak se rozhodlo, že se ve sbírce bude pokračovat a zkusí se dosáhnout toho, že se Leksellův gama nůž za 100 milionů korun koupí pro Nemocnici Na Homolce. Stalo se tak v říjnu 1992 hlavně díky příběhu nemocného Michala. Při otevření nového oddělení se Michal setkal i s prezidentem Václavem Havlem (†75). Právě jeho první žena Olga (†62) svou autoritou první dámy Konto Míša zaštítila.

Letos v květnu hlavní hrdina Konta Míša zemřel. O jeho smrti ve středu promluvila Božena Jirků z Nadace Charty 77 v rozhovoru pro webové stránky pojišťovny NN. Michal díky lidské solidaritě dostal k dobru čtvrt století života a naději na další život dal prostřednictvím dárců tisícům dalších pacientů.

Míša dal naději tisícům nemocných. Míša dal naději tisícům nemocných. | Konto Bariéry/časopis Můžeš, ČTK, TV Nova

Jak lidé přispívali

● „Jsem sama s pětiletým synem a nemám peněz nazbyt, přijměte alespoň tuto malou částku,“ napsala jedna z dárkyň.

● „Tyto peníze jsem si vydělala na šípkách,“ uvedla seniorka, která poslala 1000 korun.

● Paní L. věnovala veškeré své úspory – 150 tisíc korun, tehdy tolik stálo nové auto. Uvedla, že rodina se pořád dohaduje, nejsou na ni hodní a že peníze dá raději na Konto Míša, než by se o ně po její smrti poprali.

● Žena z Brna darovala 3000 korun, které si uspořila na zimní kabát. Věděla, že se kvůli nádoru zimy nedožije a že Konto Míša potřebuje peníze víc.

Po Míšovi přišly Bariéry

Konto Míša se zrodilo v roce 1992 jako první charitativní projekt Nadace Charty 77 v porevolučním období u nás. Od roku 1993 v jeho šlépějích pokračuje veřejná sbírka Konto Bariéry, kterou čtvrt století pravidelně podporují desetitisíce dárců. „Konto Míša znal začátkem 90. let snad opravdu každý. Míša byl první člověk u nás, který podstoupil operaci zázračným Leksellovým gama nožem. Nikdy na Tebe, milý Míšo, nezapomeneme!“ napsala Božena Jirků, ředitelka Konta Bariéry. To dnes pomáhá lidem s nejrůznějšími handicapy.

Co je Leksellův gama nůž

Léčba je založena na ozařování nemocného ložiska v hlavě za pomoci přesně zacílených gama paprsků. Lékaři přitom nemusí pacientovi otevřít lebku. Šetrně tak lze s jeho pomocí odstranit nezhoubné nádory v mozku i některé zhoubné, cévní vývojové anomálie nebo bolest trojklanného nervu. Pacient může jít po zákroku domů. Jedinou nepříjemností je během výkonu upevnění rámu na hlavu a čtyři injekce. Úspěšnost léčby je kolem 90 procent.

Leksellův gama nůž v Nemocnici Na Homolce zachránil životy 18 500 lidí. V roce 2009 byl původní nahrazen novým.

centrum ( 11. srpna 2018 21:03 )

 "Zemřel Míša (†40), na kterého se skládal celý národ." Pane redaktore, máte alespoň maturitu z češtiny? Nepravá věta vztažná Vám nic neříká? A na žurnalistice se snad dělají z češtiny státnice, nebo už ne?

gundy ( 11. srpna 2018 16:52 )

Laciná poznámka,že až po komunistech se skládalo...To je to nejhorší co se u nás děje.Za komunistů byli všichni chudí,ale solidární.Dnes máme miliardáře,kteří rozhazují peníze za ptákoviny,ale pro nemocné děti se musí sbírat víčka od Pet,nebo se zadlužit na celý život.V nejhorším případě nechat zemřít Ano je solidarita,ale v menších patrech.

fjdksla ( 11. srpna 2018 16:11 )

Pamatuju se na snahu Miroslava Macka, úspěšného likvidátora Knižního velkoobchodu, zprivatizovat Homolku. Byl vypracován seznam majetku nemocnice a ejhle, tento gamanůž v soupisu jaksi nebyl. Když novináři vyšťourali, že chybí unikátní přístroj, tehdy jediný ve střední a východní Evropě, Macek prohlásil, že na Homolce jsou stovky přístrojů a že se může stát, že jeden z nich prostě v seznamu není, a on že za tuhletu chybku nemůže. Tenkrát novináři zabodovali!!!

joudajoudovy ( 11. srpna 2018 15:30 )

narod se skladal a vasa flaska zastatoval jako reklamni loutkovy panak....kolik dalsich deti by se zachranilo za plasticke operace, botoxove injekce a slechtici kury dasi foxterierky?

rudne ( 11. srpna 2018 12:26 )

Je vidět, že někteří "pseudointeligenti" si na vymáchání vlastní huby vždy najdou důvod. Vždyť 26 let je hodně dlouhá doba a nůž pomohl mnoha lidem.

Zobrazit celou diskusi