Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Na Patrika (†25) vzpomínají doma i ve škole. „Nikdy neříkal, že chce být vojákem“

Autor: Zbyněk Schnapka - 
7. srpna 2018
18:10

Byl nejmladší ze tří vojáků zabitých v Afghánistánu při útoku sebevražedného atentátníka. Smrt Patrika Štěpánka (†25) v jeho rodné obci Mokrouše u Plzně si místní připomínají v kapličce, kde vzniklo pietní místo. Černý prapor pak vlaje na zdejším obecním úřadu a škole v Plzni-Božkově, kam jako dítě chodil.

Místními smrt Patrika otřásla. Jeho památku si teď připomínají v místní kapličce. Starosta tu zřídil pietní místo. Lidé tady u Patrikovy fotografie zapalují svíčky a vzpomínají na svého mladého souseda.

„Znala jsem ho už jako malého kluka. Chodil s vnučkou do první třídy. Až když tady začali lidé zapalovat svíčky, tak jsem zjistila, že je mrtvý. Vzalo mě to,“ řekla Marcela Vyletová. „Nikdy jsem neslyšela, že by chtěl být vojákem. Překvapilo mě, když se jím stal. Ale táta byl policista, a tak šel tak trochu v jeho šlépějích. Jeho babička byla proti tomu, aby šel do armády. Má ještě matku a dva starší bratry a všichni jsou z toho, co se stalo, úplně pryč,“ dodala Vyletová.

„Znal jsem ho. Chodil jsem s ním jako malý kluk o Velikonocích řehtat. Teď už jsem ho tolik nevídal. Sloužil v táboře a k nám do Mokrouší jezdil, když měl na vojně volno. Ale někdy jsme se potkali v autobusu. To jsme si pak spolu sedli a povídali si. Byl to dobrý kluk,“ uvedl Martin Liška (17).

„Měl velké oči a široký úsměv“

Na Patrika nezapomněli ani na ZŠ v Plzni-Božkově, kam chodil od 1. do 5. třídy. I tady vlaje na budově černá vlajka a u vchodu visí jeho fotky. „Když mi řekli, že zemřel, hned jsem si ho vybavila. Měl velké oči a široký úsměv,“ vzpomínala ředitelka Hana Stýblová. Ta Patrika učila angličtinu. „Nikdy neříkal, že by chtěl být vojákem. Neřekla bych, že u téhle profese skončí. Byl to takový drobný chlapec,“ dodala Stýblová.

Video  „Výbuch byl fatální.“ Generálmajor popsal útok na české vojáky, kteří zemřeli v Afghánistánu  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...