Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zpátky do lavic. Chlapci zachránění z thajské jeskyně se vrací do školy

Autor: base - 
6. srpna 2018
11:36

Po necelém měsíci od záchrany z thajské jeskyně se chlapci vrací do školy. Přivítali všech 12 zachráněných chlapců. Informovala o tom agentura DPA. Mladí fotbalisté ve věku od 11 do 16 let ještě předtím pobyli v buddhistickém klášteře, a uctili tak památku potápěče, který při jejich záchraně sám zemřel. 

Ve škole, kam chodí šest z nich, přivítali všech 12 zachráněných chlapců během slavnostní ceremonie provázené buddhistickými modlitbami. Chlapci byli oblečení ve školních uniformách, ale od zástupců Bayernu Mnichov dostali dresy tohoto fotbalového klubu.

Pátrání po chlapcích a jejich záchrana trvala celkem 19 dní. 12 mladých fotbalistů spolu s jejich trenérem navštívili jeskyni Tcham Luang 23. června. Po nečekané povodni, která zablokovala východ, tam zůstali a přežívali, dokud je potápěči nezachránili.

Po úspěšné záchraně všech uvězněných se chlapci ve věku 11-16 let zotavovali týden v nemocnici a další týden strávili doma. 11 chlapců potom strávilo 9 dní v buddhistickém klášteře na památku potápěče, který utonul během záchrany fotbalistů. Jeden z nich se ceremoniálu nezúčastnil, protože je křesťan. 25letý trenér se stal mnichem a zůstane jím až 3 měsíce.

Nedaleko jeskyně se začalo stavět muzeum, které bude připomínat záchranu mladých fotbalistů.

Zobrazit celou diskusi