Třípatrová přístavba secesního hotelu Praha vznikla v 70. letech minulého století. V posledních letech chátrala. Předtím zde fungoval například internát a jídelna učiliště. „Projekt vyjde na více než 45 milionů korun. Hotov by měl být počátkem roku 2020,“ uvedla mluvčí města Marie Machková.

Stavební práce jsou rozděleny do dvou etap. Ta první, která by měla skončit v lednu příštího roku, se týká opravy exteriéru a fasády budovy. Vymění se okna, plášť se zateplí, udělá se nová střecha. Náklady na tyto úpravy byly vyčísleny na 20,5 milionu korun.

V příštím roce by měly práce pokračovat druhou fází uvnitř objektu. Za dalších 25 milionů korun by zde měl vzniknout kulturní dům.

„Kulturní dům ve městě dlouhodobě chybí. Pokud se tady organizovaly akce pro větší počet lidí, musel se pronajímat sál zdejšího průmyslového podniku,“ řekl starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák.

Hotel se už opravil

Secesní Hotel Praha, jehož součástí je od roku 1975 i přístavba, býval krajským zařízením. Poté, co jej přestala využívat hotelová škola, byl zavřený. V roce 2013 ho získalo do svého majetku město a začalo s jeho obnovou. Radnice už nainvestovala téměř 20 milionů korun. Asi čtvrtinu nákladů pokryly dotace z ministerstva kultury a Moravskoslezského kraje.