Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Děti pomalovaly nebohého poníka. Neskutečné týrání zvířete, hřmí lidé na Facebooku

Autor: shp, zš - 
15. července 2018
14:50

Plánovaná dětská zábava se v zábavním areálu Šikland zvrhla v šikanu. Lidé na sociálních sítích mluví o ošklivém týrání nebohého zvířete. Malé děti tu totiž pomalovaly malého poníka, který jim musel držet jako malířské plátno. Festival přitom postihla ještě větší tragédie – smrt pětiletého chlapce, který zemřel pod koly vláčku při děsivé nehodě.

Růžová barva na ohonu, srdíčka a podpisy, malůvky a černé skvrny. To je dílo, které vytvořilo šest dětí na bílé srsti poníka v zábavném parku Šikland v Šiklově mlýnu. Během rodinného festivalu, kde přišel o život chlapeček (†5), který spadl z vláčku, se odehrály i takové hrůzy. Jedna z aktivit totiž spočívá v malování potravinářskými barvami na poníka. Ten musí vydržet od dětí všechno. Jenže je to pro děti dobrý vzor chování, jak zacházet se zvířaty?

Jde o týrání poníka?

Nenazývala bych to týráním. Koně a poníci, kteří jsou trénovaní a zvyklí na děti, musí být velmi pokojní,“ vysvětlila veterinářka Markéta Petráňová, která se na koně specializuje. S poníky i koňmi se totiž dělá leccos. Například při hipoterapii (fyzioterapie na koni – pozn. redakce) musí opravdu vydržet i nepříjemné situace. „Co je však za hranou, je malování kolem očí. To je vyloženě nebezpečné, i když jde jen o potravinářskou barvu,“ popisuje odbornice.

Poník totiž stejně jako člověk může onemocnět zánětem spojivek. Velký pozor by si měly dávat děti i na poníkovy slabiny, protože to je jejich velmi citlivé místo. Vhodné podle veterinářky není ani držení koníka za hlavu. „Kdyby tomu poníkovi něco vadilo, dal by to najevo, pokousal by je, stavěl se na zadní a kopal,“ řekla Petráňová. Důležité prý je hlavně to, aby rodiče dětem vysvětlili, že na zvířata se běžně nemaluje. Na to mají papír. „Kdyby pak přišly k nějakému zvířeti, které na tohle zvyklé není, mohl by to být velký problém,“ uzavírá.

Omluvy a sliby

Provozovatelům areálu nakonec došlo, že to není v pořádku: „Velice se omlouváme, v žádném případě jsme nejednali ve špatném úmyslu. Barvy byly nezávadné potravinářské, které se používají k malování dětí na obličej,“ stojí v jejich komentáři. „Pro příště se podobných aktivit striktně vyvarujeme,“ slibují na závěr.

Na Facebooku se strhla lavina hněvu na pořadatele. „To je jasné týrání, jak to, že nikdo nezakročil?“ tázala se jedna uživatelka sociální sítě. „Co to je za rodiče, že to dovolí? Sebrat jim děti,“ hřmí další. Další na druhou stranu namítají, že o týrání zvířat nešlo ani zdaleka.

priserak77 ( 16. července 2018 17:08 )

Moc děkuji za reakci. Svůj názor jsem napsal a za měsíc jedeme malovat koně a buďte v klidu, rodiče to pro ty postižené děti platí za svého. Naše koně jsou na to malovaní zvyklé a nikdy neměli žádný zdravotní problém. Tak si klidně moralizujte dále, nikomu neberu jeho názor. Klidně bych Vám poslal odkazy na nějaké fotky, ale nenechám si vyhrožovat od nějakého udavače. Já vím, že je to teď populární, jednoho máme za premiéra, ale já na to fakt nejsem zvědavý.

sharka ( 16. července 2018 11:54 )

 na Šiklu je všechno jen spotřební zboží...bohužel i ta zvířata, včetně té tygřice, kterou údajně zachránil...než taková záchrana, tak radši uspávací inijekce!

spania ( 16. července 2018 11:30 )

Tak týrání to asi není,ale myslím,že děti si mohli malovat na cokoliv jiného,než na poníka,to je dost ošklivé.Na poníkovi se mohli třeba povozit a malovat si mohli někam na velkou tabuli nebo tam mít jinou zábavu.Rodiče u toho sami mají legraci,děti si při tom fotí jako by to bylo něco zcela normálního a zábavného,kreslit si na poníka.Spíš by měli dětem vysvětlit,že tohle se nedělá.Nedivím se,že se pak stane nějaké neštěstí,když si rodiče neumí děti ani pořádně ohlídat a všechno jim dovolí.

mopsamanda ( 16. července 2018 11:08 )

Šikana v Šiklandu? Ten název k tomu úplně vybízí. Chudík poník za nic nemůže, argument že je zvyklej že si s ním rozmazlení parchanti dělaj co chtěj už je vrchol. Mě by vůbec nenapadlo nechat své děti malovat na zvíře. Vždy jsem je vedla k tomu, že zvíe je živá bytost a měli bychom se k němu chovat hezky. Přeci jen určité meze by dětská zábava měla mít. Zajímalo by mě, jak by těm parchantům bylo, kdyby se najednou někdo rozhodl že si na ně bude malovat.

sores ( 16. července 2018 10:46 )

Život a výchovu určují dětem rodiče!!! Jací rodiče tací děcka. Dnes rodiče neučí děti k úctě,slušnosti,pomoci druhému, nemluvit sprostě,zdravit,děkovat atd.To jsou pouze základy kvalitního života ale bohužel rodiče to děti neučí!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání