Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čtvrtina Čechů si nemůže dopřát dovolenou. Jsou bez peněz a sedí doma

Autor: bud - 
29. června 2018
06:10

Každý čtvrtý Čech si nemůže dopřát alespoň týdenní dovolenou mimo domov, protože na to nemá dostatek peněz. V porovnání se zbytkem Evropy je na tom Česko ještě relativně dobře. V některých státech je na tom totiž podobně více než polovina obyvatel. Vůbec nejhůř si v tomto ohledu vedou Rumuni, kde si dovolenou nedopřejí dvě třetiny obyvatel. Ukazují to data Eurostatu.

V průměru jeden ze tří Evropanů nemá dostatek peněz na to, aby si dovolil vyrazit si alespoň na týdenní dovolenou dále od domova. Nejhorší je situace v Rumunsku, kde takovou možnost nemá 64 procent obyvatel. Následuje Chorvatsko (58 procent), Bulharsko (52 procent) a Řecko (50 procent).

Naproti tomu nejméně finančních potíží s dovolenou mají Švédové (osm procent), Lucemburčané (12 procent) a Dánové (13 procent). Třeba v Dánsku je situace horší než před 10 lety, přibylo tam téměř pět procent lidí, kteří na dovolenou nemohou vyrazit.

Češi si polepšili a patří k nejvelkorysejším turistům

V Česku nemá peníze na dovolenou 25 procent lidí, což je o 14 procentních bodů méně než před 10 lety. Nejvíce takových Čechů bylo v roce 2012, celkem 43 procent.

Video  Krachu cestovky se neobávejte. Spíše si dejte pozor na podvodníky.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Pokud Češi peníze mají, neváhají si dovolenou užít. „Pokud se podíváme na poměr výplata a výdaje za dovolenou, jsme jedni z nejvelkorysejších turistů. Lidé jsou ochotní dát za dovolenou i několik výplat, což by se třeba v Německu, ve Francii nebo Británii nikdy nestalo,“ řekl už dříve v rozhovoru pro Blesk Zprávy Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří ČR.

Podle cestovních kanceláří, které oslovila ČTK, je letos zájem o zájezdy v prvním červencovém týdnu rekordní, poptávka meziročně stoupla až o čtvrtinu. První víkend v červenci podle některých průzkumů odjíždí na dovolenou až polovina Čechů. Letos je zájem o cestování v tomto termínu ještě vyšší i kvůli tomu, že svátky 5. a 6. července připadají na čtvrtek a pátek.

flora ( 29. června 2018 10:24 )

Češi jsou ochotní dát za dovolenou i několik výplat, což by se třeba v Německu, ve Francii nebo Británii nikdy nestalo... Nestalo, protože v Německu, Francii nebo Británii pořídí dovolenou z jedné jediné výplaty a ještě jim zbyde na živobytí. Čili Češi jsou nuceni si na dovolenou škudlit i celý rok.

Fatozzi ( 29. června 2018 07:41 )

 Ono to bude asi aji spíše tím,že Češi mají tu dovolenou (ovšem skoro jako vše Xkrát předražené....) A hlavně jsou hloupí a lenošní někde porovnávat ceny )

Zobrazit celou diskusi