Dezén nejrůznějších květin na šatech, topech, širokých nohavicích kalhot, pláštích. Plavkách, šátcích, taškách, čelenkách. Malá i monumentální kvítka ve šťavnatých i pastelových barvách, ostrých i rozpitých konturách. Květena v podobě potisku, výšivky, aplikace v reálné i v abstraktní podobě. Kytky ve společenském i neformálním šatníku. V řadové konfekci i luxusních kolekcích špičkových značek včetně haute couture.

Na společenských akcích zaznamenané populární osobnosti se v modelech s florálními vzory příliš neobjevují. I na pražské jarní party historií i světovými ikonami módy posvěcené zn. Salvatore Ferragamo, jež v pozvánce vyzývala ke květinami poznamenanému dress code, řada z nich toto doporučení ignorovala. A leckteré, jež požadavek květeny akceptovaly, v outfitu chybovaly. Proto je důležité mít na paměti jistá pravidla hry.

Je dobré vědět, že...

∗ Velké výrazné květy na celé ploše oděvu jsou ošidné. Zejména u dlouhých šatů, kde odvádí pozornost od střihu, doplňků i nositelky modelu.

∗ Dezén malých kvítků, akvarelové vzory ve škále vodových pastelů působí lehce, něžně a v outfitu se s nimi nakládá snadněji.

∗ Přílišnou florální romantiku lze srazit teniskami, kotníkovými botami, kozačkami či robustnějšími materiály, jakými jsou například denim, semiš, kožešina…

∗ S květovanými kabáty, saky opatrně, byť jsou ve správném outfitu velmi efektní.

∗ Stylistickou výzvou naopak jsou květy na kalhotách i sukních, a to i pro výrazné maskulinní typy, jimž téma něžné flóry nesedí.

∗ Kreativitu a osobitost podtrhující trend sloučit neslučitelné v podobě mixu květin se vzory kára, pruhu, puntíku je značně nebezpečná vysoká hra, v níž selhává i řada profesionálů.

∗ Celoplošný florální vzor je v potisku látky u rób na plesy a jim podobné gala události sporný. Zde má prioritu mnohem vhodnější výšivka.

 

Andrea Verešová: Ve službách ženskosti
Autor: Herminapress.cz

Andrea Verešová: Ve službách ženskosti

Akvarelová podoba ztvárnění velkých květů jistí jejich invazi kultivovanosti. To samé platí pro příjemnou kombinaci barev a látku charakteru saténu. Skvěle zvolené doplňky nevyjímaje. Podařená varianta na stále aktuální, ze světa budoárů a téma županů vycházející trend, troufám si na adresu tohoto modelu zn. BlackEve podotknout.

Známka: 1 

 

Anna Geislerová: Odkaz etnika
Autor: Herminapress.cz

Anna Geislerová: Odkaz etnika

Žádný dekolt, jenž je u společenských rób tak frekventovaný. Ale stojáček s kanýrky opakujícími se v konci dlouhých rukávů. Výrazná výšivka florálních motivů na kreaci světem uznávané ruské návrhářky Olgy Vilshenko dokazuje, že noblesní echo folklóru má hvězdné místo i na výsostných gala večerech.

Známka: 1

 

Anna Slováčková: Selhání vkusu
Autor: Herminapress.cz

Anna Slováčková: Selhání vkusu

Křiklavý, v barevnosti agresivní vzor květin je sám o sobě problém. Jednoduchý střih sukně s vysokým rozparkem jej rozhodně nevynese. Mix jednotlivých svršků je stylisticky dost nesvéprávný a kombinace květinového potisku s kárem tašky musí každému estétovi způsobit ujímání, lidově řečeno.

Známka: 5

 
Anna Kameníková Linhartová: Smeč alternativy
Autor: Herminapress.cz

Anna Kameníková Linhartová: Smeč alternativy

Pod lýtko sahající šaty v rustikálním stylu z lehkého, výšivkou poznamenaného bavlněného etamínu a v kontrastu k nim boty na zip připomínající legendární válenky zvané důchodky. Kimono, jež černý základ osvěžuje, připomíná, že dezén flóry je efektní i v akcentu. Rudý prvek závěsu a stejně barevné lenonky na očích celek vtipně dotahují. Ta hra je invenční, zábavná, dobrá, byť pro většinu veřejnosti nestravitelná.

Známka: 1

 

Jana Bernášková: Odér provinčnosti
Autor: Herminapress.cz

Jana Bernášková: Odér provinčnosti

Široké nohavice a floristické vzory patří ke šlágrům sezóny, ale v podání herečky přestávají hitem být. Zvolené lodičky a kabátek s rukávy na manžetu s knoflíčkem z něj dělají model pro tzv. staromladou maloměstskou paničku. Mimochodem za tento dojem nemohou jen svršky, ale i typ staromódně vyznívajícího účesu.

Známka: 3

Andrea Bezděková: Střízlivá nota civilu
Autor: Herminapress.cz
 

Andrea Bezděková: Střízlivá nota civilu

Jednoduchý střih zavinovacích šatů na tenkou vázačku dává vyznít dekorativnosti velkého florálního vzoru v příjemně barevné kombinaci a něžných akvarelových odstínech. Příklad nenápadné, lady hodné elegance. Šaty vhodné do města, k odpolední společenské sešlosti. Univerzální, pro kdejaký typ postavy vhodný, model, jenž věk neomezuje.

Známka: 1

 

Kateřina Smejkalová: Deficit vytříbenosti
Autor: Herminapress.cz

Kateřina Smejkalová: Deficit vytříbenosti

Květiny jsou v kurzu, pyžamové kalhoty s širokými nohavicemi jakbysmet. Proti nadčasovému topu z látky charakteru hedvábného buretu nelze nic namítnout. Kožený křivák je hájený evergreen. Jednotlivé kousky jsou samy o sobě dobré, ale tato jejich stylově nesourodá kombinace nikoli. Když už, tak bez bundy a robustních hodinek.

Známka: 3