Mladí designéři Eduard Herrmann a Matěj Coufal se začali živit návrhářskou profesí díky úspěšnému školnímu projektu v rámci svého studia na pražské Vysoké škole umělecko-technické (UMPRUM). Z návrhu vznikla lavička „vltau“, která se zalíbila společnosti mmcité. Ta se dlouhodobě věnuje designu a výrobě stylového městského mobiliáře – a úspěch byl na světě.

V rámci zmiňované spolupráce se zrodila nová lavička s názvem „pixel“, kterou autoři označují jako modulární. Znamená to, že je sestavitelná z více částí. Dalo by se přitom říct, že vznik tohoto díla je prakticky kouzlem nechtěného. „Začalo to tím, že mmcité mělo hodně odřezků z dřevěných latí. Vycházeli jsme ze základního rozměru, kterého měli nejvíc. Takto vznikl čtverec a obdélník, které na sebe teď navazují,“ vysvětlil Eduard Herrmann, že lavička se skládá z materiálu, který by jinak skončil někde v kamnech.

Jednotlivé díly „pixelu“ na sebe mohou libovolně navazovat nejen tvarově, ale také barevně. Designérům a koncovým uživatelům se tak naskýtá nekonečný počet kombinací. „K sezení se dají přidat další prvky jako opěradla, odkládací stolky, nabíjení. Plánujeme i květináče, případně nějaké zastínění,“ prozradil další kroky své práce mladý designér.

Landscape na Vítkově

V rámci pražského Landscape festivalu, který je oslavou podobných a spousty dalších designérských počinů ve veřejném prostoru hlavního města a trvá až do konce září, se práce Eduarda Herrmanna a Matěje Coufala nachází v parku na Vítkově. Lavičky pixel jsou tu vyskládané do kruhové kompozice, která barevnou trikolórou značí českou vlajku.

„Je tam jednoduchá tematika výročí 100 let Československa. Je to určené k jakýmkoliv aktivitám, které si kolemjdoucí vysní,“ dodal s úsměvem na tváři designér, který tak potvrdil, že instalace neslouží pouze k prohlížení.

Fotogalerie
14 fotografií