V sobotu krátce po páté hodině odpolední dorazily do Prahy bouřky a liják. Pražská muzejní noc se zdála být v ohrožení. „Omlouváme se, dočasně jsme museli kvůli nepříznivému počasí uzavřít naše informační stany,“ sdíleli pořadatelé na sociálních sítích ještě hodinu před začátkem. 120 tisíc Pražanů se ale deště nezaleklo a do oblíbených muzeí přece jen vyrazilo.

Jedním ze 77 míst bylo i policejní muzeum, které také zápasilo s průtrží mračen. „Několik workshopů jsme museli přesunout do interiérů,“ prozradila produkční muzea Květa Kůsová. Návštěvnost v tomto muzeu byla  6590 lidí, což je vzhledem k ošklivému počasí úctyhodný výkon. Loni přišlo 7680 návštěvníků. „Podle mne to je velmi pěkná návštěvnost vzhledem k počasí. Byla to letos Muzejní noc pod vodou nejen u nás (jeden náš program s potápěním se tak jmenoval), ale i ve všech ostatních institucích, které se letošní noci zúčastnily,“ těšila se produkční na konci noci.

Krasopis četníků za první republiky

Právě v budově bylo možné zažít pořádnou zábavu. A to nejen při krimi komediálním divadle a při balistice, ale také v četnické škole, která lákala malé i velké. „Netušila jsem, že se v 73 letech budu ještě učit psát. Je to pořádně náročné,“ smála se paní Alžběta při tréninku krasopisu, který museli ovládat četníci ještě za první republiky. 

Kromě psaní s perem a inkoustem v lavici před tabulí bylo možné posunout se časem a zkusit si i psaní na stroji. „Psací stroje byly už za první světové války, ale v podstatě do roku 1920 se u soudu psalo všechno ručně. U četnictva byly stroje využívány v druhé polovině dvacátých let,“ prozradil Radek Galaš, vedoucí správy sbírek.

Video
Video se připravuje ...

Muzeum policie Pražany bavilo. Interaktivní program v první řadě, poté i samotné ukázky historického vybavení, které je běžně v muzeu k vidění. Eva Fornálová

Od psacích strojů k počítači

V lavicích přitom bylo možné vyzkoušet si stroje novější, které byly využívány až do devadesátých let, i jejich předchůdce, které neměly jedničku, ani nulu. „Na těch se to muselo pořádně rozepisovat,“ vysvětloval četař s rákoskou v ruce, zatímco návštěvníci válčili s mačkáním kláves. „No vám to jde skvěle,“ chválili četaři pečlivé žáky jako správní učitelé.

Sami policisté se při vzpomínání na dobu, kdy ještě používali stroj, zasnili. „Živě si vzpomínám, když jsme v roce 1990 viděli první počítač značky Maťo. Do té doby se používal elektrický psací stroj, který vážil 25 kilo. Až v 95. zhruba začala policie používat první počítače,“ zapátral v paměti policista, který s radostí odpovídal na všechny všetečné otázky návštěvníků.

Déšť nás neodradí!

Nejen uvnitř muzea bylo plno. Přestože se spoustu lidí před deštěm schovalo v budově při nejrůznějších workshopech, řada návštěvníků se nezalekla ani venkovního programu. „Máme z akce velikou radost. Malá si vyzkoušela oživování, pak jsme se fotili u starých policejních aut a teď se chystáme i dovnitř. Nějaké počasí nás nerozhodí,“ usmívala se maminka Pavlína, která společně s dětmi pozorovala jednu ze tří venkovních atrakcí, kterou byla ukázka výcviku služebního psa.

V případě, že jste si nestihli díky návalu návštěvníků v klidu prohlédnout exponáty, můžete se vydat do Muzea policie od úterka až do neděle mezi desátou ranní a pátou hodinou odpolední. Vstupné za dospělého činí 50 korun, pro seniory, studenty a děti 20 korun a rodinné 100 korun. Více informací o stálých expozicích objevíte tady.

Muzejní noc 2018

Při letošní Pražské muzejní noci pořadatelé zaznamenali 120 000 vstupů. Proti loňskému ročníku to je o 65 000 méně a nejméně od roku 2006, kdy to bylo 135 000 vstupů, informovala koordinátorka akce Ivana Kocichová. 

Muzejní noc letos otevřela brány 77 budov 50 muzeí, galerií a dalších kulturních institucí, které měly otevřeno od sobotních 19:00 hodin do jedné hodiny po půlnoci. „Objektem vůbec s nejvyšší návštěvností bylo i letos Letecké muzeum Kbely, následované Národním technickým muzeem. Mezi nejnavštěvovanější objekty letošního ročníku patřilo dále Muzeum Policie České republiky, Botanická zahrada a skleníky Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a Nová budova Národního muzea,“ uvedla Kocichová. Oblíbené bylo letos i Národní zemědělské muzeum, dodala.

Fotogalerie
57 fotografií