Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Helena (†62) umřela v sanitce před domem: Záchranáři pochybili, myslí si manžel

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
8. června 2018
17:58

Smrtí pacientky skončil březnový výjezd Zdravotnické záchranné služby do Duban na Litoměřicku. Paní Helena (†62) po nástupu do sanitky zkolabovala a zdravotníci už jí nedokázali zachránit. Podle manžela a kamarádky zesnulé zdravotníci pochybili, záchranka to ale razantně odmítá.

K tragédii došlo letos 18. března. Paní Helena si záchranku zavolala, protože jí podle manžela rychle bušilo srdce, cítila bolest na prsou a brněly jí ruce i nohy. Na místo okamžitě zamířila sanitka, jejíž posádku tvořila zdravotnická záchranářka a řidič záchranář. „Sestra k manželce přišla, zeptala se jí na potíže a na to, jaké užívá léky. Nijak ji podrobně nevyšetřila, ani jí nezměřila tlak. Manželka jí zopakovala, že má potíže s dýcháním a nemůže se nadechnout, buší jí srdce, brní jí nohy a ruce. Sestra pouze konstatovala, že je překysličená, musí dýchat pomalu a zadržovat dech,“ popsal manžel Oldřich Deníku, který o případu informoval.

V popisu dalších událostí se obě strany značně rozcházejí. Manžel a kamarádka zesnulé tvrdí, že jim záchranářka řekla, že nemocná Helena musí do sanitky dojít sama. „Sestra trvala na tom, že si do vozu musí dojít. Manželku jsme tedy já a její kamarádka podepřeli a snažili se jí pomoci dostat z pokoje ven před dům do vozu. Tato cesta je krátká, jen několik metrů s jedním malým schodem, ale manželka to i s naší pomocí velmi špatně zvládala. Sestra i řidič celé situaci pouze přihlíželi,“ uvedl pan Oldřich. To ale záchranáři odmítají. „Oba členové posádky trvají na tom, že pacientce dvakrát nabídli možnost transportu v sedačce, což však pacientka odmítla,“ stojí ve vyjádření ředitele Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje Ilji Deyla, které zaslal vdovci.

Když paní Heleny došla k záchrance a nastoupila, došlo k zástavě srdce a kolapsu. I přes hodinovou resuscitaci se ji bohužel nepodařilo oživit. Smrt způsobila plicní embolie, tedy ucpání tepny krevní sraženinou.

Pozůstalí si myslí, že kdyby záchranářka ženu pořádně vyšetřila už doma a problém identifikovala, tak by ji nechali v klidu do příjezdu lékaře a k celé tragédii nemuselo dojít. I proto se obrátili se stížností na Zdravotnickou záchrannou službu. Ředitel Deyl ale žádné pochybení záchranářů neshledal. „U pacientky bylo zjištěno, že má dechové obtíže už 14 dní, otoky na nohou má dlouhodobě, léčí se s bércovým vředem a bere léky na hypertenzi. Záchranářka provedla orientační posouzení zdravotního stavu pacientky s cílenými dotazy na akutní potíže se zaměřením na životní funkce, přičemž další vyšetřování zdravotního stavu pacientky mělo pokračovat v sanitě, kde však došlo k zástavě srdce,“ vysvětlil.

Manžel si ale stojí za svým a rád by se domohl spravedlnosti. „Soudit se nechci, protože vím, že bych nic nevysoudil. Vždyť oni mají vždycky pravdu, že? Stačilo by, aby přiznali chybu a omluvili se,“ dodává vdovec.

bjuno ( 18. listopadu 2018 21:59 )

Zkolaboval jsem v práci, prostě jsem sebou praštil o zem a záchranka konstatovala že jsem dehydrovaný a to samé i při ošetření v nemocnici když mne hned vylifrovali domů. a ejhle ona to byla mozková příhoda kterou zjistila jiná lékařka kde jsem druhý den dojel trolejbusem, tak jsem přesedl na další trolejbus a jel do nemocnice znovu a byla z toho hospitalizace kde se na magnetické rezonanci potvrdila mozková příhoda. Ale to není jen o záchrance - jako kardiak a diabetik na inzulínu jsem navštívil obvodní lékařku v dobách největších teplot a lékařka mi ani nezměřila tlak s tím že si mám jít domů lehnout a hodně pít.... takový je stav našeho zdravotnictví.... hlavně paciente plať.....

Jaroslav Hajný ( 9. června 2018 09:57 )

Pane, Vaše rétorika vypovídá mnohé o Vaší inteligenci. Proč hned napadáte autorku názoru který Vám není po vůli? Proč označujete "sockami" ty, pro které mohlo být placení poplatku u lékaře problémem a dokonce jim kladete za vinu, že mnozí lékaři (a přiznejme si, že různé úrovně) odešli za lepším? A pro vás ostatní, kteří nemáte ani tolik taktu si uvědomit, že zde diskutujete o zesnulé paní a napadáte její věk a zdravotní stav: znali jste snad její chorobopis nebi ji osobně? A myslíte si, že budete stále mladí a zdraví? Myslíte si to stejné třeba o svých rodičích nebo prarodičích? Styďte se!

najka ( 8. června 2018 21:50 )

...nejhorší je, že člověk volá záchranku a místo lékaře přijede vyšší zdravotnický pracovník!!! Pan doktor si jezdí samostatně dalším vozem! Zažili jsme to samé, když jsme volali "rychlou" mamince. Tak se ptám, k čemu vlastně taková služba je? Nákladně vybudovaná a zařízená centra, to mohla klidně zůstat klasická pohotovost, jak to bývalo dříve.

Anifa ( 8. června 2018 19:43 )

Můj názor je, že k 62leté pacientce s bolestí na hrudi a tachykardií mají poslat doktora a ne setru. A s bércovými vředy na nohách to nemá nic společného

bre-burda ( 8. června 2018 18:22 )

Ty nemoci, kterými dle zdravotní dokumentace trpěla, nic ... ale za vše může zdravotní sestra co jí nezměřila tlak! Dobré. Lidi, proč si vytváříte další traumata a hledáte viníka za každou cenu? Má to být pomsta za vaše neštěstí? Žijeme ve falešné představě, že se nic nemůže stát, že doktor vždycky pomůže. Ale nepomůže i kdyby natisíckrát chtěl. Zítra to může seknout s vámi, přestože jste den předtím třeba běžel maraton.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání