K útoku podle žalobce došlo loni v listopadu ve Žďáru nad Sázavou. „Muž měl se ženou v ten den konflikt u boudy za městem, kde občas přespával. V noci se na místo vrátil. Ženu i se spacákem vytáhl z postele a dovlekl ji k nedalekému potoku, kde se ji snažil utopit,“ uvedl žalobce.

V ten moment měl zasáhnout kříženec labradora, který svou majitelku začal chránit dorážením na útočníka. Žena se díky tomu vysmekla a utíkala pryč. Násilník ji ale po chvíli dohonil, kopal ji a bil.

Zachránilo ji to, že upadla do bezvědomí. Útočník si mylně myslel, že je mrtvá a nechal ji být. Utrpěla otřes mozku a další poranění, musela být hospitalizována.

U soudu obžalovaný zopakoval, že do boudy nešel s tím, že ženu zabije. „Kdybych ji chtěl zabít, tak se s ní nebudu tahat k potoku. Zbraní bylo kolem dost, třeba sekery,“ uvedl.

Soudce Miloš Žďárský mu ale neuvěřil: „Důkazy byly dostatečné,“ zdůraznil. Muže potrestal úhrnným trestem, a to zároveň i za přečin porušování domovní svobody. Muž byl v minulosti podle svých slov už asi pětkrát ve vězení, mimo jiné i za násilí na ženě. Hrozil mu až dvacetiletý trest. Rozsudek ale není zatím pravomocný. Obě strany si ponechaly lhůtu na odvolání.

VIDEO: Svědectví souseda v ostravské vraždě: »Přiběhla ta paní a píchla ho tu do plic. Vytáhla z něj nůž, až z něj krev stříkala.«