Na počátku byla sbírka starých fotoaparátů a několik desítek dětí mezi deseti až patnácti lety. Pod vedením místního profesionálního fotografa, Aliho Baristy, zaznamenávaly děti momenty svého každodenního života. Děti fotily hlavně svou rodinu a domov, kamarády, školu, jídlo, zvířata, a výsledek je působivý. 

Fotografie jsou doplněné autentickými komentáři malých fotografů. Jedna poznámka se například týká teplého oběda, který děti ve škole dostávají. „Pro mnoho z nás je to jediné jídlo, které ten den můžeme jíst,“ stojí v komentáři pod fotkou, kterou pořídila holčička z Keni. Hlad je každodenní nepřítel dětí v nejchudších oblastech Afriky.

Výstava má upozornit na těžkou situaci těchto dětí, konkrétně na projekt Centra Dialog s názvem »Pošli špunta do školy«, který funguje už téměř 16 let. Češi mohou v Africe adoptovat dítě, tedy přispívat finančně na jeho vzdělání. „Pomoci lze různě, samozřejmě finančně, ale i dobrovolnictvím, už samotný zájem o situaci v Africe je důležitý,“ říká jeden ze zakladatelů organizace Toni Antonucci.

Video
Video se připravuje ...

Vedoucí Botanické zahrady Magdaléna Chytrá zahajovala vernisáž výstavy. Markéta Malá

Aissata díky podpoře vystudovala

Adopce může život dítěte výrazně změnit. Dokladem je příběh Aissaty z guinejského Conakry. „Ona neměla tatínka a maminka se musela starat o více dětí, nebylo to pro ni snadné. Aissata studovala odmalička v rámci našeho projektu a díky pomoci jedné české rodiny mohla absolvovat i univerzitu. Nyní pracuje pro pojišťovnu,“ vypráví Antonucci.

Vedoucí Botanické zahrady Magdaléna Chytrá, která zahajovala vernisáž výstavy, má také zkušenost s adopcí dětí na dálku. „Dlouho jsem podporovala jednoho chlapce a najednou jeho rodina pomoc ukončila. Bylo mi to hrozně líto, že chlapec není ani v pubertě a nemůže do školy chodit,“ svěřuje se.

Na další dítě už nechtěla nepřispívat. „Jenže jsme se vydali na turistické safari do Afriky. Ani mě tolik nezaujala zvířata, ale jak tam lidé žijí. Sama jsem viděla, jak je podpora ve vzdělávání důležitá a začala jsem zase znovu přispívat na jiné dítě,“ říká. Unikátní obrázky lze shlédnout ve sklenících Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty MU v Brně do 13. května.

Fotogalerie
12 fotografií