Magistrát hlavního města schválil odkoupení pozemků od společnosti Metro Properties, která spravuje hypermarket Makro na Černém Mostě. „Makro se s námi dohodlo o odprodeji pozemků. Od příštího roku se tam začne stavět,“ řekl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD), který zastupitelům materiál k projednání předložil.

880 nových parkovacích míst

Na pozemcích má vzniknout vícepodlažní parkovací dům označený jako Černý Most III s celkem 880 novými parkovacími místy. Číslice v jeho názvu odkazuje na další dvě záchytná parkoviště, která na Černém Mostě již fungují.

Na výstavbu chce město získat až 324 milionů korun z evropských dotací. Na stavbu již bylo vydáno územní rozhodnutí o umístění stavby a zpracována dokumentace pro vydání stavebního povolení. Řízení o jeho vydání již úředníci zahájili.

Praha trpí nedostatkem parkovacích míst

Záchytná parkoviště jsou na více než desítce míst především v blízkosti nádraží a stanic metra. Jejich kapacita činí 3000 míst, což potřebám řidičů nestačí. Praha loni v říjnu otevřela tři P+R na Kotlářce, v Písnici a u Švehlovy ulice s celkovou kapacitou 530 míst. Parkoviště původně sloužila jako odtahová. Jsou bezobslužná a zdarma. Oproti jiným P+R, která jsou u stanic metra či vlaku, jsou tato tři u zastávek tramvají a autobusů hromadné dopravy.