Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vražda, nebo sebevražda? Pilot (†29) viněný ze sestřelení letu MH17 byl nalezen mrtvý

Autor: ČTK, shp - 
19. března 2018
15:45

Rusko ho v době vyhroceného konfliktu s Ukrajinou vinilo z toho, že 17. července 2016 sestřelil malajsijský let MH17 s 298 lidmi na palubě. Někdejší ukrajinský pilot Vladislav Vološin byl nyní nalezen ve svém domově mrtvý. Na těle měl střelné zranění. Policie případ vyšetřuje jako vraždu. Sáhl si Vološin na život sám, nebo mu do hrobu někdo pomohl?

Video  Video nizozemské komise ukazuje, jak byl let MH17 sestřelen.  - Onderzoeksraad voor Veiligheid
Video se připravuje ...
Vološin sám podle Mail Online tvrdil, že se stal terčem groteskního očerňování se strany Ruska, které je na Západě pokládáno za viníka tragédie. Devětadvacetiletý Vološin byl pilotem letounu Su-25 ukrajinského letectva v době vyhrocené fáze konfliktu na separatistické východní Ukrajině.

Tehdy byl sestřelen také Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines. Vološin však tvrdil, že 17. července 2014, kdy se neštěstí odehrálo, žádný let neabsolvoval. Vološin odešel z ukrajinského letectva v roce 2016, protože tvrdil, že ze služebního platu neuživí své dvě děti.

Zprávy z Ukrajiny uvádějí, že Vološin byl nalezen mrtvý ve svém domě ve městě Mikolajiv. Ukrajinské úřady případ vyšetřují jako vraždu, i když první zprávy naznačují, že si vzal život sám a že měl sebevražedné sklony. Podle policie je ale vyšetřování vraždy za takových okolností běžné.

Vološin ujišťoval, že boeing, který letěl z Amsterodamu do Kuala Lumpur, nesestřelil. „Bývalý kolega z armády jménem (Jevgenij) ) Agapov, strojní inženýr, nepravdivě svědčil proti mně,“ stěžoval si loni v dokumentu BBC.

Agapov údajně tvrdil že Vološinův letoun nesl střely pro letecké souboje, zatímco Vološin trval na tom, že létal pouze se střelami určenými k zasahování pozemních cílů. Navíc prý absolvoval let, o němž hovořil Agapov, nikoli 17. července, ale 23. července.

V jeho tvrzeních ho podpořil i představitel ukrajinské tajné služby SBU Markijan Lubkivskyj, zatímco Vyšetřovací výbor Ruska, který je obdobou amerického FBI, označil za věrohodné svědectví Agapova.

Tvrzení strojního inženýra jsou v rozporu se závěrem mezinárodního týmu vyšetřovatelů, že letadlo bylo sestřeleno raketovým systémem Buk pocházejícím z Ruska, a to z oblasti, kterou měli pod kontrolou proruští povstalci.

gabreta ( 19. března 2018 21:44 )

Jednou by ten kluk řek, jak to bylo a tím byl nepohodlnej. Všechny Americký špionážní družice tenkrát byly nasměrovaný na Ukrajinu a v Pentagonu věděli kdo kdy šel na záchod!! Že by si nevšimli vystřelený a navíc Ruský rakety? Tomu snad může věřit jen zdeneek s rodinou!!

milofr ( 19. března 2018 16:38 )

kdo moc ví ten není nikdy jistej životem a navíc na Ukrajině

santikxauz ( 19. března 2018 16:02 )

Moc toho asi věděl,co se nesmělo dostat na veřejnost,že Porošenko.

draco17 ( 19. března 2018 15:57 )

Svědomí neutekl....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání