S čápy na Plzeňsku a Rokycansku se v posledních dnech doslova roztrhl pytel. Přilétli sice kvůli mrazu zhruba o jeden až dva týdny později, dodrželi ale starodávnou panostiku, která připadla na pondělí 12. března: »Na svatého Řehoře, čápi letí od moře«. Skoro všechna hnízda na komínech v okolí Plzně a Rokycan jsou už obsazená.

Navíc za samci dorazily už i jejich družky. Čapí párek je tak k vidění třeba na komíně ve Šťáhlavech na Plzeňsku. „Na samičce je vidět, že hnízdo i partner se jí zamlouvá. Za chvíli založí rodinu. Čápovi tak skončí v hnízdě lelkování. Bude se muset pořádně ohánět, aby nakrmil mámu i s mláďaty. Ta mu ale bude pomáhat,“ řekl ornitolog Pavel Moulis.

Čápi na šťáhlavském komíně hnízdí už více než padesát let. „Tehdy jsem byl malý kluk. Chlapi se v hospodě vsadili, že vynesou kolo od žebřiňáku nahoru na komín. To se jim povedlo, ale kolo dolů už nikdo nedal. Čápi si tak na něm postavili hnízdo,“ řekl František Vik, který bydlí v domku naproti komínu.

»Poslové jara« už také přilétli na komíny v Mirošově a Klabavě, či na střechu Základní školy v Oseku na Rokycansku.

Proč čápi přilétají z teplých krajin?

Kvůli vyvedení mláďat. Nejdříve dorazí samec, který vybere a upraví hnízdo. Pak za ním přiletí samička. Začátkem dubna snese do hnízda vejce a za 29 až 33 dnů se vylíhnou mláďata. Čápi je krmí natrávenou potravou z hrabošů, žab a ryb. Za dva měsíce se už čápata učí létat. Už na konci srpna všichni odlétají do teplých krajin.

Čáp bílý

Samec váží až 4,4 kg a samice až 3,6 kg. Měří kolem jednoho metru a rozpětí křídel je téměř dva metry. Dožívají až 14 let, nejvyšší zjištěný věk čápa je 27 let. Loví žáby, hraboše, drobné rybky a savce, plazy, obojživelníky a někdy i ptáky. Průměr hnízda je až 2,5 metru a vážit může i 900 kg.

Přilétají ze dvou míst

1) Ze Senegalu v západní Africe. Odtud letí přes Západní Saharu, Mauritánii, Maroko, Španělsko, Francii a Německo. Uletí tak vzdálenost kolem 5 tisíc kilometrů.

2)  Od Viktoriina jezera v Ugandě. Odtud pokračuje přes Súdán, Egypt a země Blízkého východu do Turecka a přes Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko do Česka. Uletí trasu dlouhou asi 6 tisíc kilometrů.

VIDEO: Podívejte se na malá čápata.

Video
Video se připravuje ...

Tohle čapí hnízdo trable nemá: 4 první letošní mláďata jsou zdravá! záchranná stanice Makov

Fotogalerie
45 fotografií